Jong Utrecht FilmFestival
Voor beginnende filmmakers is het altijd lastig om een podium te vinden. Filmfestivals zijn heel selectief in wie ze binnenlaten, en zelf een bioscoopzaal huren is erg duur. En die bioscopen draaien bijna nooit short films in hun reguliere programma. Na het lange productieproces kunnen veel jonge makers hun korte film(s) daarom aan maar weinig mensen laten zien. Zelf ben ik ook beginnend filmmaker en heb gemerkt hoe lastig het is om een film aan de man te brengen.
Een festival voor Utrechters
Met het Jong Utrecht FilmFestival (JUFF) wil ik hier een oplossing voor bieden. In de zomer van 2025 ga ik een laagdrempelige plek creëren waar beginnende filmmakers hun werken kunnen laten zien. Ook kunnen ze netwerken met peers en professionals. De makers kunnen zich aanmelden via een open call (15 mei – 15 juni). De avonden zullen ruim 2 uur aan programma bevatten, waarbij de makers hun film zullen introduceren en achteraf een Q&A zullen geven.
Met simpele middelen kom je heel ver
Mijn naam is Maarten, ik ben 26 en ik ben filosoof en beginnend filmmaker. Zelf ben ik autodidact filmmaker, en ik heb ervaren dat je met de juiste ideeën heel ver kan komen. Wanneer je grote passie uitdraagt en mensen potentie zien in je project krijg je geweldige hulp uit de meest onverwachte hoeken. Zo heb ik mijn debuut, een korte speelfilm over de oertijd genaamd De Poten van de Bizon, vorig jaar kunnen realiseren dankzij een crowdfunding én met de hulp van Staatsbosbeheer. Na JUFF is het mijn plan om door Europa te reizen langs alle grote prehistorische sites en mijn film te laten zien aan de archeologen daar, om uiteindelijk aan een grotere oertijd film te kunnen werken. Ik dacht, dat kan het beste wanneer ik zelf een bioscoop bij me heb. Een paar maanden terug heb ik daarom geïnvesteerd in een beamer. Toen ontstond het idee om een testvertoning op te zetten in Utrecht, en al gauw groeide dit uit tot JUFF. Er zit een zekere magie in films kijken met een beamer die een TV niet heeft, en ik zou het prachtig vinden om dit met de stad te delen.
Een plek voor makers, bezoekers en meer
Naast dat de inwoners van Utrecht verrast worden door avonden aan korte films, biedt het festival ook gelegenheid om filmhuizen en professionals uit te nodigen. Het Peels Filmhuis wordt zo een ontmoetingsplek voor beginnende én ervaren makers. De jonge makers zullen veel baat hebben bij het netwerken! Vanuit mijn contacten bij de HKU en in de filmwereld verwacht ik veel jonge regisseurs en producenten te vinden die maar wat graag hun films willen laten zien.
Al met al biedt JUFF een prachtige ontwikkeling aan beginnende makers en een paar bijzondere avonden aan de inwoners van Utrecht.
Voor de stad en in de stad
De vertoningen vinden plaats op iconische Utrechtse plekken zoals Park Lepelenburg, stadsbieb Neude en Café De Utrechter. Voor de laatste avond zijn we enkele locaties aan het benaderen om een openluchtvertoning op te zetten.
Het festival zal plaatsvinden in het laatste weekend van de zomervakantie: 29, 30 en 31 augustus. Een prachtige afsluiter dus! 11 juli zal er een try-out zijn in Park Lepelenburg, een openluchtvertoning om het concept van JUFF te testen.
Resultaat: Een 3 daags Filmfestival in Utrecht voor jonge makers
Fase: Realisatie