Blik
We leven momenteel in een hectische wereld, waarin alles snel gaat. Waarin iedereen van alles wat kan vinden en niet naar andere meningen hoeft te luisteren. Waarin mensen verder en verder uit elkaar drijven. Polarisatie. We leven momenteel als mens vaak niet meer met elkaar, maar we leven langs elkaar heen. Dit is een groot probleem. In een samenleving waarin iedereen op zijn eigen behoeftes is gefocust kijken we niet meer naar elkaar op, hebben we minder empathie, dit kan leiden tot meer conflict en het opkomen van meer extremistische groepen.
Niet alleen polarisatie is een probleem wat momenteel speelt, maar ook de toegang tot kunst en de drempel die ligt bij het creëren van kunst. Kunst in de wereld is nu nog steeds een elitaire bezigheid en dat terwijl kunst zo belangrijk is voor iedereen. Omdat kunst mensen verenigt is het juist nu zo belangrijk dat kunst en het creëren van kunst toegankelijk is voor iedereen.
Co Creatie
Blik gaat een plek creëren voor iedereen tot het maken van kunst. We gaan met alle bezoekers een grote interdisciplinaire 3D installatie maken. Er zullen verschillende werkstations aanwezig zijn rondom de grote installatie. Op deze verschillende stations zullen mensen zijn die ondersteuning en begeleiding kunnen bieden aan bezoekers. Ook is er live muziek van verschillende bandjes en dj’s en zal er ruimte zijn voor een expositie.
We zullen bezoekers vragen om hun eigen materialen en spullen mee te nemen wat ze kwijt kunnen, waardoor iedereen een stukje bijdraagt aan het kunstwerk. Vervolgens zullen we van elke bezoeker een foto maken, zodat we kunnen vastleggen wie en hoeveel mensen en gezichten achter het werk zitten. Blik zal inclusief 1 overnachting op de camping zijn. Mensen hoeven niet dag en nacht te blijven maar kunnen aankomen wanneer ze zin hebben en een bijdrage leveren.
Het festival zal gratis zijn. En doordat er begeleiding aanwezig is, is het meedoen aan de installatie heel laagdrempelig. Bezoekers hoeven dus niet gevorderd te zijn in het creëren van kunst.
Kracht van ontmoeting
Blik is een broedplaats voor creativiteit en verbinding. Het biedt ruimte aan jonge makers, kunstenaars en creatieve denkers die op zoek zijn naar een plek om zich artistiek te uiten en contact te leggen met gelijkgestemden. We richten ons in het bijzonder op jongeren die de stap willen zetten naar het maken van kunst – of ze nu net beginnen, nog een duwtje in de rug nodig hebben, of op een laagdrempelige manier willen kennismaken met kunst en expressie.
Blik is er voor iedereen die zich niet in een hokje wil laten plaatsen. Voor mensen die hun talent willen delen met de wereld. Voor nieuwsgierige voorbijgangers die geïnteresseerd zijn in actuele thema’s zoals polarisatie, en willen ontdekken hoe kunst hierbij een verbindende rol kan spelen.
Hoewel de focus ligt op jongeren, staat het festival open voor iedereen – ongeacht leeftijd, achtergrond of ervaring. We geloven in de kracht van ontmoeting, samenwerking en creatief experiment.
Hokjes wegnemen
Ik ben Kaya (19 jaar). Ik woon in Utrecht. Ik ben zelf heel erg betrokken in de kunstsector. Ik zit in 2 bandjes, en ga volgend jaar fine art studeren in Rotterdam. Op mij heeft kunst maken en zien veel impact gehad op hoe ik over bepaalde onderwerpen denk.
Onderwerpen als inclusiviteit en Identiteit raken mij het meest, omdat ik hier in mijn leven vaker tegenaan heb gelopen. Ik ben half Nederlands en half Surinaams. Ik pas hierdoor niet volledig in een hokje. Ook al voel ik mij meer Nederlands, zien andere mensen mij vaker als Surinaams. Dit festival gaat onder andere over hokjes wegnemen en samenhorigheid creëren tussen mensen die elkaar niet kennen of verder van elkaar staan in de maatschappij.
Ook lijkt het mij als kunstenaar zijnde simpelweg heel leuk om met zoveel mensen aan zo’n groot kunstwerk te kunnen werken.
Kunst voor iedereen
Blik heeft als doel om de creatieve gemeenschap van Utrecht dichter bij elkaar te brengen door middel van een grootschalig, interdisciplinair kunstwerk, waaraan mensen met diverse achtergronden samenwerken. Door deze gezamenlijke creatie ontstaat er niet alleen een bijzonder artistiek resultaat, maar ook meer onderlinge verbinding, wederzijds begrip en een afname van polarisatie en hokjesdenken.
Tijdens Blik worden makers, kunstenaars en andere creatievelingen met elkaar in contact gebracht. Zo ontstaat een dynamische broedplaats voor kunst en vernieuwing, waarin ruimte is voor ontmoeting, inspiratie en samenwerking. De drempel om kunst te maken of culturele evenementen te bezoeken wordt verlaagd doordat deelnemers op een toegankelijke en positieve manier kennismaken met kunst en creatie.
Kunst werkt verbindend, prikkelt de verbeelding en opent nieuwe perspectieven. Door de laagdrempeligheid van het festival brengen we kunst dichter bij het dagelijks leven van Utrechters – weg van het elitaire imago, en juist midden in de samenleving.
Het resultaat is een indrukwekkend gezamenlijk kunstwerk, gemaakt door en voor de stad Utrecht. Hiermee willen we niet alleen een creatief statement maken, maar ook laten zien wat er mogelijk is wanneer mensen samenkomen rondom kunst, cultuur en verbeelding.
Samen met Utrecht
Blik wordt echt een samenwerking van Utrechtse creatieven doordat zowel gevorderden als beginners worden meegenomen in het proces van maken. De toegang tot het project zal gratis zijn, daardoor verlagen we de drempel voor deelname en nodigen we een breed publiek uit om mee te doen.
Ons programma bestaat niet alleen uit kunst maken, maar omvat ook workshops en ontmoetingen waarmee we mensen aanspreken die normaal gesproken minder snel met kunst in aanraking komen. Bezoekers worden gestimuleerd om nieuwe vaardigheden te leren in een ondersteunende omgeving, met begeleiding van enthousiaste vrijwilligers.
Daarnaast werken we samen met Utrechtse ondernemers, initiatieven, collectieven en makers om het lokale draagvlak te vergroten en de impact van het project in de stad te versterken.
Resultaat: De creatieve gemeenschap van Utrecht dichter bij elkaar te brengen door middel van een grootschalig, interdisciplinair kunstwerk, waaraan mensen met diverse achtergronden samenwerken.
Fase: Draagvlak