Heb jij ook een goed idee?

MOEDT

Vaak is onbegrip één van de lastigste dingen om mee om te gaan als je depressief bent. Met enige regelmaat krijg je opmerkingen zoals: stel je niet zo aan, je bent nog zo jong, je weet niet wat zwaar is en met deze instelling bereik je nooit wat in het leven. Ik snap het onbegrip heel goed, omdat als je er niks mee te maken hebt gehad is het ook moeilijk voor te stellen. Als iemand die al jarenlang kampt met mentale gezondheid, maakt dit onbegrip de druk van depressie alleen maar moeilijker. En dit is een probleem.

Grote Kloof

Mentale gezondheid moet een prominentere rol gaan spelen in de huidige maatschappij. Mentale problemen komen écht heel veel voor onder jongeren. Toch is er een grote kloof ontstaan tussen jongeren met en zonder affiniteit voor mentale gezondheid. Daarom is het vooral belangrijk dat niet alleen jongeren die bij de GGZ lopen, maar alle jongeren aan het denken gezet worden over mentale gezondheid. Misschien hebben ze er zélf last van, zonder dat al te kunnen benoemen. Misschien schamen ze zich ervoor of misschien hebben ze vrienden met mentale problemen en vinden ze het een lastig onderwerp om over te praten. Belangrijke bevindingen die voor iedereen relevant kunnen zijn. En daar moeten wij wat mee. Zo is mijn idee tot ‘MOEDT’ ontstaan.

Moedt

Moedt is een evenement waar we muzikanten, kunstenaars en instanties uitnodigen om jongeren te entertainen en informeren rondom het thema mentale gezondheid. Zo nodigen wij bijvoorbeeld Gotu Jim uit die met zijn muziek aandacht vraagt voor problemen van jong volwassenen maar ook zal ‘moedt’ ondersteunt worden met spoken word, kunst en live bands. ‘Moedt’ biedt jongeren ook de mogelijkheid om zich beter te laten informeren of om contact te leggen met hulpverleners door middel van infostands. Hierin vragen wij onder andere jongerenorganisaties en mentale gezondheidsinstanties om onze bezoekers wat bij te brengen over het thema mentale gezondheid.

Met één evenement wordt het denk ik moeilijk om een veilige omgeving te creëren. Daarom is Moedt een evenement wat vaker moet plaatsvinden. Daarbuiten kunnen we nog randprogramma organiseren zoals: exposities over dit thema, workshops (schrijven,schilderen) en sowieso op social media een helpende veilige plek blijven. Na elk evenement gaan we evalueren met het hele team en dan kijken hoe goed het werkt, wat de verbeterpunten zijn en of we er mee door willen/kunnen gaan.

Doorbreek de bubbel

Ik ben Lenny, 20 jaar en de oprichter van Moedt. Vanaf mijn 15de heb ik last van mentale problemen. Als je jezelf slecht voelt, voel je je vaak alleen begrepen door mensen die hetzelfde voelen. Ik wilde altijd al vrienden maken. Door de ggz instanties en gemeente ben ik bij verschillende jongerengroepen neergezet waar ik me eig.enlijk niet thuis bij voelde, omdat er een ongemakkelijke en gemaakte sfeer hing. Toen ik zelf vrienden maakte door gewoon mensen aan te spreken merkte ik dat het eigenlijk ook wel fijn is om niet in contact te zijn met mensen die met dezelfde problemen kampen. Daardoor konden we ook eens over wat anders praten en merkte ik eindelijk op dat mensen zonder mentale klachten mij ook waarderen voor wie ik ben. Dat was een heel waardevol gevoel en dat gun ik meer jongeren.

Meer begrip

Het doel van ‘Moedt’ is zorgen dat we elkaar een beetje beter begrijpen. Of je nou een ander gender hebt, ongelukkig of gelukkig bent, allochtoon of Utrechter bent. We zijn allemaal één van de maatschappij. Jezelf veilig voelen in de omgeving waar je leeft is één van de belangrijkste dingen die er is. Ik denk dat je het gevoel van veiligheid het snelste bereikt met begrip. ‘Moedt’ een evenement waar je moed voor moet hebben en je moet komen!


Resultaat: Meer begrip creeeren
Fase: Draagvlak