Heb jij ook een goed idee?

Sleep:Less

Heb jij wel eens moeite om in slaap te komen? Je bent zeker niet de enige. Veel jongeren in onze samenleving dealen met (mentale) problemen die slapeloosheid met zich meebrengt. Slapeloosheid is vaak een gevolg van een enorme druk die wordt ervaren en kan leiden tot problemen zoals onder andere eenzaamheid, depressie of burn-out. Zelf ervaren wij; Patrick, Maartje, Marwa, Palvi, Ruben en Evander deze struggles ook en precies om die reden zijn wij The Sleep : Less Collective gestart.

The community

Sleep:Less is een community ontstaan uit hetzelfde probleem: druk voelen om te slapen. Wij geloven dat door te delen met elkaar en samen de druk weg te nemen in de vorm van “afleiding” men uiteindelijk beter slaapt. Want door constant bezig te zijn met het idee dat je in slaap moet vallen lukt het juist minder goed, en door dit hele idee los te laten en te accepteren dat het misschien niet lukt, lukt het uiteindelijk wel.

Door muziek met elkaar te delen op de momenten dat we niet konden slapen ontstond er een community gevoel en verdween het idee van: ik moet nu in slaap vallen, waardoor het uiteindelijk wel beter lukte. De druk verdween door het luisteren naar muziek en het delen van de muziek maakte dat we ons minder alleen voelden. Er zijn echt meer mensen die hier mee te maken hebben. Met de Sleep-Less community willen we dit verbindende gevoel onder jongeren versterken. Het idee is echt: door de community, voor de community.

Het collectief

Sleep Less is een team aan creatieven in Utrecht die zelf ervaring hebben met slapeloosheid en alle gevolgen ervan. Doordat wij samen spraken en deelden over onze ervaringen kwamen wij erachter dat we niet alleen waren en dat het juist fijn kan zijn met meerdere dit probleem onder ogen te komen. Vanuit die insteek zijn we begonnen met het vragen naar en delen van muziek in de vroege uurtjes. De gedachte hierachter is: We Sleep Less, we take the pressure away en dit is iets wat we willen doorvoeren in alles wat we doen.

The Sleep:Less DJ set

Ons eerste event is een DJ-set, waarbij we ons richten op een chille, ontspannen vibe. Stel je voor: slaapkamer setting, no pressure, de vrijheid om een boekje te lezen of een spel te spellen. We hopen hiermee het community gevoel te versterken en slapeloosheid en muziek in een ander nachtlicht te plaatsen. Wanneer wij zelf niet konden slapen, maakten we online ‘Sleep:Less episodes’ waarbij anderen muziek konden insturen die vervolgens werden verwerkt in playlists. Wij zien dat er best veel mensen aanhaken en dat we dus niet in ons eentje om 3 uur ‘s nachts bezig waren met muziek. Met onze live DJ-set willen wij dat gevoel van verbinding met onze community delen. De DJ-draait muziek uit onze gezamenlijke Sleep:Less playlist, die ontstaan is door muziek ingestuurd vanuit onze community. Omdat het idee is dat er meer een soort chilling georganiseerd wordt dan een keihard feest, willen we op het evenement ook andere activiteiten faciliteren zoals games, tekenen, lezen e.d. Het doel van Sleep : Less is echt het creëren van connectie zonder pressure, waarbij mental health, respect en empathie in onze waardes centraal staan.


Resultaat: Het creëren van connectie zonder pressure, waarbij mental health, respect en empathie in onze waardes centraal staan
Fase: Realisatie