Heb jij ook een goed idee?

Catcalls of Nimma x Impact Fair

Je loopt vrolijk door de binnenstad van Utrecht op zoek naar een leuk koffietentje. Ineens rijdt een scooter langs en wordt er ‘Hey, geil rokje hoor!’ naar je geschreeuwd. Je bent je op slag bewust van je outfit en hebt helemaal geen zin meer in dat leuke koffietentje. Met een vervelend gevoel fiets je weer naar huis.

Dit is een zomaar voorbeeld van een veel voorkomend probleem: straatintimidatie. Met name (maar niet uitsluitend) jongeren en vrouwen krijgen hier in grote getallen mee te maken. In steden, op het platteland, overal. Daarom is het belangrijk om hier actief meer bewustwording voor te creëren. Het is tijd dat we een nieuwe norm stellen, waarbij straatintimidatie verdwijnt en persoonlijke grenzen worden gerespecteerd.

Al drie jaar zorg ik (Judith Holzmann) met Catcalls of Nimma voor meer bewustwording rondom straatintimidatie in Nijmegen. Nu is het tijd om mijn boodschap, veilige straten voor iedereen, ook buiten Nijmegen te verspreiden. Want straatintimidatie is een nationaal probleem en moet ook dusdanig worden aangepakt. Mijn doel is daarom om 3 dagen lang een stand te organiseren op de Impact Fair.

Over Catcalls of Nimma

Catcalls of Nimma is een Instagram-account dat ik in 2020 oprichtte. Met dit account krijt ik zelfstandig ingestuurde ervaringen met straatintimidatie op straat. Precies op de plek waar iets is gebeurd. Op die manier laat ik mensen (letterlijk en figuurlijk) stilstaan bij de impact van dit soort opmerkingen. Daarnaast help ik de inzender met het verwerken van de ervaring en denormaliseer ik straatintimidatie. 
Het account is zowel activistisch als educatief van aard. Ik breng straatintimidatie aan het licht en laat tegelijkertijd zien hoe het anders kan. Zo leg ik bijvoorbeeld uit waarom een bepaalde opmerking intimiderend overkomt. Dit heeft namelijk vaak met de context te maken. Wanneer, hoe en tegen wie je iets zegt beïnvloedt namelijk hoe een opmerking op de ontvanger overkomt. Daarnaast geef ik aandacht aan omstandersinterventie op mijn account, waarbij ik informatie geef over hoe je als omstander kunt helpen bij een intimiderende situatie.

Naast het krijten van ervaringen, heb ik met Catcalls of Nimma ook al twee muzikale protestmarsen georganiseerd. Dit was een groot succes. Meer dan 200 mensen droegen tijdens deze ‘Heksennachten’ een duidelijke boodschap uit: meer liefde en respect op straat!

Catcalls of Nimma op de Impact Fair

Het idee is om mijn persoonlijke ervaring om te zetten in een krijtervaring voor het grote publiek. De stand zal daarom worden omgetoverd tot een soort stoep, met tegels en al. Het publiek kan daarna met krijt aan de slag. Daarnaast is er een retro telefoon, waarin mensen een positieve ervaring met het krijgen van een complimentje kunnen delen. Want ook al is de stand om meer bewustwording te creëren rondom straatintimidatie, het verspreiden van meer liefde in de wereld door het geven van échte complimenten juich ik zeker toe!

4 april was het eindelijk zover: Catcalls of Nimma op de Impact Fair. Drie dagen vol krijt en mooie gesprekken met mensen die impact willen maken. Ik vond het heel tof om daar naast alle andere organisaties te staan die allemaal werken aan een betere wereld. Het was een groot succes en ik ben blij dat het motto “veilige straten voor iedereen” nu ook in Utrecht is verspreid. Check hieronder de foto’s voor een sfeerimpressie tijdens de beurs.


Resultaat: Mensen informeren over straatintimidatie op de impact fair
Fase: Afgerond