poster-cover-up-postHeb jij ook een goed idee?

Cover Up

Dit project was voor Zandvoorters die geïnteresseerd waren in hoe ze bewuster konden omgaan met mode. De urgentie lag in het feit dat deze doelgroep vaak actief betrokken was bij modetrends en zich bewust werd van de impact van hun keuzes op het milieu en arbeidsomstandigheden. Wij organiseerden een workshop om de mogelijkheden te laten zien om duurzamer met kleding om te gaan.

Wij waren de redactie van STAD Zandvoort. Wij zagen de noodzaak om actie te ondernemen tegen de negatieve effecten van fast fashion. Wij deelden een gemeenschappelijke missie om bewustwording te creëren en duurzame alternatieven te bevorderen.

We hielden een workshop waar Zandvoorters een ontwerp mochten maken voor een A5 boek of schrift met stof van oude kleren. De jongeren/ouderen kregen hier de kans om de stof van ongebruikte kleren te upcyclen en er iets nieuws van te maken, dat mochten ze achteraf ook houden. Doel was om ze te motiveren en te leren om oude stoffen te upcyclen in plaats van weg te gooien. Deze boeken/schriften konden meegenomen worden en anders gaven wij deze boeken/schriften aan mensen die het nodig hadden.

Sommige oude kleding werd weggegooid omdat ze niet meer draagbaar waren en soms was het dichtnaaien van kleren niet het mooiste. Daarom wilden wij Zandvoorters stimuleren om er iets nieuws en moois van te maken, dat ze nog konden gebruiken in plaats van weggooien.

Het was ook de bedoeling om het weggooien van stof te verminderen. Omdat het schadelijk voor het milieu kon zijn om deze stoffen te produceren.

Als je je oude kleding in een kledingcontainer gooide kwam 80% eruit als afval. Daarom wilden wij mensen stimuleren om minder kleding weg te gooien en meer te upcyclen!

Als je binnenkwam bij de workshop kon je lekker bij een tafel zitten met veel Zandvoorters die ook mee gingen doen met de workshop. Op tafel zag je verschillende materialen zoals; scharen, lijm, naald en draad, etc. Op een kastje stonden gratis boeken en schriften om uit te kiezen. Deelnemers konden ook hun eigen boeken meenemen. Nisanur gaf uitleg over hoe je boeken kon kaften en dan ging iedereen aan de slag. Achteraf hoopten we dat iedereen zijn eigen creaties mee zou nemen en meer kennis had wat betreft “Snelle mode”.

Cover up was op 1 februari bij de verbeelding in Zandvoort.

Thema: snelle mode