Heb jij ook een goed idee?

On-gesteld

Menstruatie armoede komt nog steeds voor in Nederland. Zo hebben 1 op de 10 mensen geen geld om menstruatieproducten aan te schaffen omdat het gewoon te veel geld kost. Hierdoor zijn ze sneller geneigd om niet naar school of werk te gaan omdat ze bang zijn door te lekken. Dit is natuurlijk niet oké want we kiezen er niet voor om te menstrueren. Daarom willen wij de bewoners van Delft bewust van maken met On-gesteld.

Wat is on-gesteld?

Inzamelingsactie 

On-gesteld is een grote inzamelingsactie waar wij menstruatieproducten gaan verzamelen. We willen deze gaan inzamelen door langs de huizen te gaan. Iedereen heeft weleens kinderpostzegels gelopen vroeger, dit keer gaan wij tampons en maandverband verzamelen in de daarvoor ontworpen collectebus.

Sponsoren

We gaan op zoek naar bedrijven die menstruatieproducten verkopen als sponsoren. Denk aan: de Kruidvat, Etos en andere drogisterijen, maar ook supermarkten zoals de Jumbo en Albert Heijn

Van deze ingezamelde producten maken we een STAD-menstruatiepakketje. Deze pakketjes verspreiden we door Delft. Bijvoorbeeld op openbare wc’s, sportverveningen of scholen. Vooral plekken waar er veel mensen komen die wat aan deze pakketjes zouden kunnen hebben, al helemaal als hier thuis niet genoeg geld voor is.

Een belangrijke samenwerkingspartner is het Armoedefonds. We hopen ook van hun producten gesponsord te krijgen die wij kunnen verspreiden. Zij zetten zich veel in voor het onderwerp menstruatie armoede.

Bewustwordingscampagne 

Een belangrijk onderdeel van On-gesteld is de bewustwordingscampagne. Hiervoor maken we aansprekende flyers die écht een boodschap overbrengen. Deze flyers gaan wij uitgeven op een drukke, publieke locatie om zo menstruatie armoede onder de aandacht te brengen bij zoveel mogelijk mensen. 

De plekken waar we dit gaan doen in Delft zijn bijvoorbeeld het station, het marktplein maar ook schoolpleinen.  

Waarom?

Zoals eerder benoemd, kiezen we er niet zelf voor om te menstrueren. Wij zijn ervan overtuigd dat menstruatieproducten beschikbaar moeten zijn voor iedereen die dit nodig heeft. Door pakketjes te verspreiden op verschillende plekken hopen wij vele menstruerende personen in Delft te helpen met genoeg voorraad aan producten. Daarnaast vinden wij dat er meer mensen bewust moeten worden van dit probleem.

Door wie

On-gesteld is verzonnen door de stagiaires van STAD Delft, deze groep bestaat uit Nikki, Kim en Noa. STAD staat voor Stichting Talent and Dreams omdat wij helpen jongeren hun dromen waar te maken. Als jongeren met een tof idee voor een project naar ons toe komen, helpen wij hen dit uit te voeren.

Sfeerschets 

Stel je voor: je bent 14 en net voor het eerst ongesteld geworden terwijl je wakker wordt. Super vervelend natuurlijk. Vandaag heb je een gezellige afspraak met een van je vrienden. Je loopt naar je moeders kamer en vertel je dat je ongesteld bent geworden. Helaas zijn er geen menstruatieproducten in huis en kan je moeder je niet helpen want het is gewoon te duur. Hierdoor besluit je maar thuis te blijven en niet af te spreken. 

Dit soort situaties komen helaas voor bij mensen in Nederland. Iets wat onacceptabel is en wij willen hier wat aan gaan doen. Iedereen die menstrueert hoort gewoon menstruatieproducten te kunnen aanschaffen, ook wanneer je wat minder te besteden hebt. 

Je moeder komt opeens naar je toe en vertelt dat je misschien langs een menstruatie product uitgiftepunt (MUP) kan gaan omdat ze daar wel menstruatieproducten hebben. Maar het dichtstbijzijnde MUP is eigenlijk net iets te ver, dat red je niet.

De vriend met wie je hebt afgesproken is net klaar op school en leest je berichtje over dat je thuis moet blijven. Dan hoor je dat bij hem op school sinds kort STAD-menstruatie pakketjes liggen en dat hij er eentje voor je wilt meenemen! Opgelucht wacht je tot hij langs komt. Nu heb je een voorraadje aan producten in huis én kunnen jullie afspreken!

Thema: Armoede