Heb jij ook een goed idee?

AZC Sinterklaas

Op de middag van 5 december 2023 zullen jongeren die hun project bij STAD Utrecht verwezenlijken iets tofs doen. Ze knallen met enthousiasme en compassie een Sinterklaas Activiteit in elkaar voor de kinderen die verblijven in het Asielzoekerscentrum (AZC) aan de Josef Haydnlaan in Utrecht. De drijvende kracht achter dit initiatief ligt in het besef van de vreugde en warmte die veel Nederlandse kinderen ervaren wanneer het Sinterklaas seizoen aanbreekt. In een wereld die soms uitdagend en onzeker kan zijn voor deze jonge nieuwkomers, is het verlangen van de jongeren van STAD om hen dezelfde vrolijke en warme vibes te geven.

Sinterklaas op het AZC

De Sinterklaas Activiteit zal gaan over het hartverwarmende gevoel dat deze festiviteiten met zich meebrengen. Op die dag willen we een vibe creëren waarin de AZC-kids zich net zo chill voelen als hun vriendjes ergens anders in het land. Het doel? Een gevoel van samenhorigheid en begrip opwekken. In de activiteiten kunnen de kids hun creatieve skills laten zien. We willen hen laten stralen en een ervaring geven die verder gaat dan gewoonweg plezier maken. We willen een connectie maken tussen verschillende werelden en laten zien dat warmte en vreugde universele dingen zijn, maakt niet uit waar je vandaan komt.

Van vrijwilliger tot organisator

De jongere die dit project realiseert bij STAD is Dorothée van Hemel. Zij is Liberal Arts & Sciences student aan de Universiteit Utrecht en volgt haar hoofdrichting binnen de sociale wetenschappen. Zij heeft affiniteit met het verkleinen van de kloof tussen sommigen in de samenleving en nieuwkomers. Ze hoopt dat we in de toekomst elkaar zullen horen en blijven betrekken bij de dagelijkse activiteiten zonder dat er sprake is discriminatie. Dorothée was vrijwilliger bij de U-baked activiteit die werd gehouden voor de kids van hetzelfde AZC. Zij zag toen hoe vrolijk de kinderen werden van deze activiteit en besloot dat zij graag nog iets wilde betekenen voor hen. De kinderen hadden veel lol en waren lekker aan het aanklooien. Precies dit hoopt Dorothée weer voor elkaar te krijgen.

Bakken en knutselen

Op deze dag kunnen de kinderen zelf aan de slag met het maken van pepernoten. Van het kneden van het deeg tot het vormen van kleine snackies en het wachten terwijl ze goudbruin bakken in de oven! Terwijl de heerlijke geur van pepernoten zich door de ruimte verspreidt, hebben de kinderen alle tijd om hun creatieve skills te laten zien. Schoentjes en mijters inkleuren en knutselen staat op het programma, waarbij hun schoentjes later op de dag gevuld worden met kleine cadeautjes. 

In Gallop

En dan, als klap op de vuurpijl, hebben we nog een mega toffe verrassing! Aan het einde van de activiteit kunnen de kids knuffelen met niemand minder dan paardje Ozosnel, de wingman van Sinterklaas. Hoe cool is dat? We hopen de dag zo af te sluiten met een big smile en een lading paardenknuffels.

Uitvoering

Op 5 december vond Sinterklaas op het AZC plaats in het AZC Josef Haydnlaan te Utrecht. Deze dag zijn er vele pepernoten gebakken, veel schoentjes geknutseld en veel gekadootjes gegeven.


Resultaat: Lach op het gezicht van kinderen op het AZC
Fase: Afgerond