Heb jij ook een goed idee?

U-Baked

Een AZC kan soms een sombere plek zijn voor kinderen om op te groeien. Een dag speciaal voor de kids is er bijna niet. Hier willen wij (de stagiaires van STAD Utrecht) verandering in brengen. Wij organiseren U-baked om afleiding te bieden, sfeer te creëren, te leren over de Nederlandse cultuur maar vooral om samen te genieten van Hollandse lekkernijen.

Smakelijke reis

U-Baked is een 1-daags evenement speciaal georganiseerd voor alle jongeren in het AZC. Tijdens U-baked zullen STAD Utrecht en vrijwilligers samen met jongeren en ouders gaan bakken. De smakelijke reis van U-baked neemt deelnemers mee langs verschillende Nederlandse lekkernijen. We gaan stroopwafels en poffertjes bakken, twee patisseries die kenmerkend zijn voor Nederland. Behalve dat dit natuurlijk heel lekker is, is het ook een geweldige manier om de kinderen kennis te laten maken met de Nederlandse tradities en lekkernijen. Aansluitend kunnen de jongeren hun favoriete baksels versieren. Naast het bakken zullen wij ook zorgen voor leuke spelletjes, muziek en een knutselhoek. 

En aan het einde van de dag, krijgt iedereen de mogelijkheid U-baked vast te leggen met zijn of haar eigen Polaroid-foto. Deze foto’s zijn bedoeld als herinnering, zodat de kinderen U-baked nooit zullen vergeten. U-baked wordt een dag vol plezier waarbij we bakken, lachen, leren en nieuwe vriendschappen sluiten.

Afleiding

Samen bakken is een activiteit waar wij vroeger als kinderen heel blij van werden en willen dit gevoel graag doorgeven. We vinden het belangrijk om een afleiding te bieden aan de jeugd van een AZC omdat zij al zoveel hebben moeten doorstaan voor ze hier terechtkomen. We vinden het belangrijk dat er ook ruimte is voor gesprek en dialoog om bijvoorbeeld te praten over wat een kind heeft meegemaakt. Een goed voorbeeld van deze situatie is ‘de taarten van abel’. We zorgen voor genoeg begeleiding van professionals en vrijwilligers om waar nodig ook een luisterend oor of een helpende hand te kunnen zijn.

U-baked is een jongeren initiatief van Stichting Talent And Dreams (STAD) Utrecht in samenwerking met een AZC in Utrecht.

Thema: Nieuw in Holland
Resultaat: Jongeren van AZC leuke dag bezorgen
Fase: Concept