the-glitch-systemHeb jij ook een goed idee?

THE GLITCH SYSTEM

Sinds 2020 worden MBO studenten niet meer gezien als ‘deelnemers’ maar als volwaardige ‘studenten’, net zoals HBO of Universiteit studenten. Echter is in de praktijk hier weinig van terug te vinden. Een MBO studente krijgt zo bijvoorbeeld bijna geen studentenkorting, komen niet binnen bij clubs of worden buitengesloten van studentenverenigingen. Dit allemaal omdat ze een MBO student zijn. Jin (18) en Jip (19) van STAD Utrecht vinden dat hier iets aan gedaan moet worden en hebben daarom het heft in handen genomen.

Jin en Jip begonnen met het opzetten van een kroegentocht speciaal voor MBO studenten. Genaamd: The Glitch System, omdat er volgens Jin en Jip een Glitch in ons systeem zit. De kroegentocht is bedacht om bewustwording te creëren onder de mensen in het algemeen, maar vooral aan de kroegeigenaren in Utrecht en de MBO studenten zelf.

Jin en Jip hebben het stokje overgedragen aan Zara (19 jr), Paulien (24 jr) en Kaylee (24 jr). Zij hebben de kroegentocht verder opgezet in samenwerking met drie Utrechtse kroegen: Cafe de Tussentijd, Bar Walden en Cafe de Vrienden. Ze regelde studentenkorting en een lekker shotje bij binnenkomst. De deelnemers konden van tevoren een ticket kopen van €6,50 waarmee ze drie shots kregen, een boel gezelligheid en drie kroegen.

De doelgroep voor dit project zijn MBO studenten van 18 jaar of ouder. Jin en Jip hebben contact opgenomen met verschillende organisaties, zoals JOB, MBO Raad en RSHV, die zich sterk maken voor dit probleem. Zara, Kaylee en Paulien zijn de straat op geweest en naar verschillende MBO scholen gegaan om deze MBO studenten te interviewen. Hier zijn leuke korte filmpjes van gemaakt en op TikTok geplaatst. Op deze manier hoopte ze ook meer bewustwording te creëren. Aan het einde van de interviews werd gevraagd of ze naar de kroegentocht wilde komen. Iedereen wilde wel, maar zijn uiteindelijk niet gekomen. Er werd al gauw duidelijk dat er niet genoeg animo was en dat ze te kort de tijd hadden voor goede promo.

Er werd gepromoot op de MBO scholen, in het centrum, maar ook via sociale media zoals: Instagram en TikTok. Naast het werven van deelnemers was het doel ook om meer bewustwording in het algemeen te krijgen over dit probleem.

Donderdag 16 februari 2023 vond de eerste kroegentocht voor MBO studenten plaats in Utrecht.
21:00 – 22:00 Cafe de Tussentijd
22:00 – 23:00 Bar Walden
23:00 – 00:00 Cafe de Vrienden

Er waren 6 deelnemers in totaal, samen met Zara, Paulien en Kaylee gingen zij met z’n negenen op pad. Het was een succes, maar er was wel enige teleurstelling dat niet meer MBO studenten zich geroepen voelden om mee te doen aan de kroegentocht speciaal voor MBO studenten.

Thema: cultuurparticipatie
Resultaat: Een Utrechtse kroegentocht speciaal voor MBO studenten om verandering te brengen in het huidige systeem.
Fase: Afgerond