Club weeb 2.0Heb jij ook een goed idee?

Club Weeb: A Weeb’s Night Out #2

De grondleggers van Club Weeb zijn van mening dat er een groot tekort is aan initiatieven voor fans van Japanse popcultuur. Er zijn misschien wel conventies en soms een concert (als een Japanse artiest het risico neemt om een wereldtour te doen), maar naast deze 2 soorten evenementen is er de afgelopen jaren weinig vernieuwends bijgekomen. Er is dus eigenlijk voor de gemiddelde Japanse popcultuur fan weinig te doen qua uitgaan. Al helemaal nu de weebs al een jaar gedoemd zijn om hun tijd voor een scherm door te brengen..

Deze fans worden dus ook wel weebs genoemd: een ironische term voor Westerse liefhebbers van Japanse nerdcultuur. Ze zijn enorm fanatiek over hun favoriete Japanse series, games en artiesten, maar  kunnen al sinds maart niks doen om hun hobby te voeden. Zo houden ze zich niet meer bezig met dingen als cosplay, animeconventies en het ontmoeten van mede-weebs. Vooral dat laatste is belangrijk: Japanse popcultuur in Nederland is een niche markt, en je vindt niet zomaar soortgelijke fans. Evenementen als animeconventies zijn voor de meeste weebs dé plek om nieuwe vrienden te ontmoeten en om in de spotlight te staan in zelfgemaakte kostuums. Het gevoel dat deze fans hierbij krijgen is als geen ander voor weebs: het is een zeldzame gelegenheid voor hun om zichzelf in een veilige ruimte uit te drukken, op de meest extravagante manier mogelijk!

Kiran en Nick zijn enorme weebs die zich al sinds jongs af aan dagelijks bezig houden met de animescene. Ze merken sinds de start van de crisis dat een groot deel van hun hobby in het niets is gevallen. Ze zouden graag nieuwe fans willen ontmoeten, maar er is op dit moment geen enkel evenement dat deze trekt. Daarnaast zijn zij redacteurs van Club Weeb: een nieuw online magazine dat zich focust op alles rondom Japanse popcultuur. Denk hierbij aan anime, videogames, Japanse popmuziek en evenementen omtrent Japan. Ze differentiëren zich van vergelijkbare blogs door geen blad voor de mond te nemen en een humoristische twist aan hun artikelen te geven. Naast het schrijven van artikelen willen ze zich ook bezig houden met het organiseren van originele, creatieve evenementen omdat zij geloven dat dit een gat in de markt is.

Tijd om het heft in eigen handen te nemen dus! Samen met jongeren projectbureau STAD Utrecht en poppodium EKKO hadden ze op 29 mei de eerste dansavond georganiseerd die gericht was op weebs, onder de noemer van Club Weeb: A Weeb’s Night Out. Ze hadden diverse DJ’s uitgenodigd met een specialisatie in J-pop genres zoals anison, citypop en vocaloid, die vervolgens de hele avond lang aansluitende sets draaiden. Als randprogrammering hadden ze o.a. bubble tea cocktails van Piichi en Japanse karaoke inc. sfeerverlichting van Stichting Tomo.

Bezoekers worden via hun promotie aangemoedigd om in cosplay te komen, en kunnen op de avond zelf ook gebruik maken van het inmiddels bekende randprogramma dat bestaat uit o.a. een kleinschalig karaoke podium, en een alcoholische bubble-tea stand.

Ze willen dit keer ook een kleine merchstand neerzetten, waar men Club Weeb shirtjes kan kopen. De eerste 100 bezoekers ontvangen tevens een gratis glowstick. Hiermee willen ze tijdens de DJ sets een soort zee aan glowsticks creëren, net zoals bij een gemiddeld J-pop concert. Qua decoratie zaten ze verder ook te denken aan meerdere (geïmpregneerde) Japanse lampionnen en plastic cut-out borden met anime personages erop.

Op 17 december is het tijd voor de 2e editie van A Weeb’s Night Out. Dit wordt er eentje met een kerstthema en een nog grotere line-up dan voorheen. Als referentie naar de bekende KFC-traditie in Japan, introduceren we deze editie een KFC-intervention, waarbij er tientallen buckets worden uitgedeeld aan de crowd. Daarnaast stelt Piichi een speciaal kerstmenu op, is er extra decoratie aanwezig en hopen we een sneeuwmachine te kunnen gebruiken. Personeel draagt tevens speciaal voor de kerst-editie rode mutsen.

De 2e editie van “A Weeb’s Night Out” vindt opnieuw plaats in EKKO op zaterdag 17 december 2022 van 21:00-02:00. EKKO is voor Kiran en Nick, anime fans en overige geïnteresseerden de perfecte plek zijn om zichzelf te kunnen uiten. EKKO biedt hierin een onderscheidende veilige club-ervaring t.o.z. van andere uitgaansgelegenheden, met daarin genoeg ruimte voor onze ideeën en randprogrammering. Tickets zullen snel te verkrijgen zijn! Houdt de Instagram en de agenda van EKKO goed in de gaten!


Resultaat: Een clubavond voor Westerse liefhebbers van de Japanse nerdcultuur
Fase: Uitvoerende fase