Poster ZVZDHeb jij ook een goed idee?

Zo Vader, Zo Dochter

Herken jij ook wel eens iets van jezelf in je ouders? Vraag jij je ook wel eens af waar het vandaan komt? En hoe dat in zijn werk gaat? Ben jij je hele leven ook veel vastgelegd of heb je zelf veel vastgelegd? Waarom werd dat eigenlijk gedaan en waarom wordt dat nog steeds gedaan? Waarom grijpen sommigen zichzelf zo graag vast aan herinneringen uit het verleden? Waarom kiezen ze ervoor om niet in het moment te leven, maar er liever later op terug kunnen vallen? Wat betekent een overname van ouder op kind en hoe werkt dat? Nemen wij trauma’s over van oudere generaties? 

Charlotte Bernson (23), was film student aan de HKU. Voor haar afstudeerproject had ze een documentaire gemaakt: ‘Zo Vader, Zo Dochter‘. Tijdens deze documentaire deed ze onderzoek naar de relatie tussen haar en haar vader en hun passie en liefde voor film. “Waarom leggen wij alles vast? Waarom deed hij dat en voel ik nu dezelfde drang om mijn dierbaren te vereeuwigen?” Omdat het over een vader dochterrelatie ging had Charlotte besloten de film zelf te regisseren, op te nemen en te filmen. In deze documentaire wordt antwoord gegeven op alle bovenstaande vragen.

Om dit te kunnen realiseren had Charlotte samen met STAD een crowdfunding opgezet om voldoende geld op te halen. Het crowdfundingplatform bestond uit een eigen site die voorzien was van een eigen ontworpen lay-out. Om alle donateurs te bedanken had Charlotte verschillende rewards bedacht, gemaakt en inmiddels verstuurd.

Als kers op de taart wilde Charlotte een première van Zo Vader, Zo Dochter organiseren in een echte filmzaal in een filmhuis te Utrecht. Al snel stuitte ze op een Filmhuis, Lab111, in Amsterdam die voor jonge makers een podium beschikbaar willen stellen, voor een speciale prijs. Zodoende vond haar premiere plaats in Lab111 op zondag 18 december vanaf 21:00. Alle donateurs en iedereen die had meegewerkt aan dit project werden hiervoor worden uitgenodigd. Dit is om hen te bedanken, maar ook het eindresultaat te kunnen zien van het door hun gesteunde project.

Het was niet zomaar een premiere, Charlotte had namelijk de componist uitgenodigd om live op te komen treden voor de start van de film. Op deze manier konden ze het gezicht achter de muziek zien en konden ze horen hoe Charlotte en Freek samen tot een eind stuk waren gekomen. Na het live optreden startte de film. Charlotte sloot af met een dankwoord en deelde bloemen uit aan iedereen die had meegeholpen aan de film. Op het einde werd er nog geborreld en nagepraat.


Resultaat: Premiere van Zo Vader, Zo Dochter voor alle donateurs en iedereen die heeft meegewerkt aan dit project
Fase: Afgerond