Heb jij ook een goed idee?

De Stille Schrijversclub – Open mic

Steeds meer jongeren zijn aan het schrijven geslagen. Van raps tot short stories en van spoken word tot poëzie: schrijven is steeds populairder aan het worden! Corona heeft zeker aan die trend bijgedragen want het is een activiteit die je prima thuis in je eentje kan doen en bovendien iets waarmee je al je zorgen, frustraties of andere emoties van je af kunt schrijven. Nu Corona langer duurt dan men verwacht had, begint het ‘alleen’ schrijven wel een beetje te vervelen. Als je van sporten houdt, heb je sportclubs. Als je van muziek houdt, kun je in een bandje… Maar wat kun je samen met anderen doen als je van schrijven houdt? Hoe leuk zou het zijn als jongeren hun liefde voor schrijven met elkaar kunnen delen, elkaar kunnen inspireren en van elkaar kunnen leren? 

Elisa heeft daar de oplossing voor bedacht: De Stille Schrijvers Club! Een clubje speciaal voor Utrechtse jongeren van 17 tot 27 jaar die van schrijven houden en dat graag met andere (gelijkgestemde) leeftijdsgenoten willen doen. Of je nu meer wilt leren over schrijven in de vorm van poëzie, proza en/of spoken word; De Stille Schrijvers Club is voor iedereen met liefde voor woordkunst! Elisa wil jongeren activeren om zich op een laagdrempelige manier te laten stimuleren en inspireren door de verschillende vormen van taal. Een creatieve plek waar leeftijdsgenoten met dezelfde interesse hun talent verbreden en hun eigen werk delen. Een club voor jongeren met een passie voor taal waardoor er een community van taalliefhebbers ontstaat. 

Over Elisa 

De Stille Schrijversclub is een idee van Elisa Lo-A-Njoe (21). Elisa schreef vroeger altijd gedichten in haar zolderkamertje in Alkmaar. Als tiener was zij al erg ondernemend: het begon met meedoen aan schrijfworkshops om haar schrijftalent te ontwikkelen. Daarna liet ze haar gedichten horen op verschillende podia en organiseerde zelf ook een podium voor jonge woordkunstenaars: 072 Out Loud. Doordat ze zoveel bezig was met taal in de Alkmaarse grond te stampen, merkte ze op hoe belangrijk het is dat jonge schrijvers elkaar ontmoeten in plaats dat ze stil in hun kamer zitten te schrijven. Ze delen dezelfde passie, uitlaatklep en ze inspireren elkaar. Nu Elisa in Utrecht studeert en woont merkt ze dat de meeste jongeren zijn ondergedompeld in het studentenleven, waardoor het lastiger is om schrijvende leeftijdsgenoten te vinden. Ook wil ze meer gestimuleerd worden om meer gedichten te schrijven en geïnspireerd worden door andere jonge schrijvers. Ze ging op zoek naar een plek waar dat kon, maar een plek waar je geen honderden euro’s uitgeeft aan een schrijfcursus is er nog niet in Utrecht. En wat doe je als je vanuit je passie iets zoekt wat er niet lijkt te zijn: dan zet je het zelf op!

De Stille Schrijvers Club 

Tijdens de Stille Schrijvers Club kwamen, op 4 donderdagavonden vanaf juni 2022, ongeveer acht jonge schrijvers bij elkaar om samen te schrijven. Elke avond had een thema en specifieke schrijfopdrachten waar zowel samen als alleen mee geoefend werd. Tijdens de eerste bijeenkomst stelde iedere deelnemer een doel voor zichzelf wat haalbaar was om te halen in die vier sessies. 

De stille Schrijvers Club – Open mic 

Aan het eind van de sessies konden de deelnemers (een deel van) het door hen geschreven stukken voordragen aan het publiek tijdens de open mic. De open mic was ook om deze reden opgezet. Maar Elisa wilde meer. Ze wilde meer soorten woord kunsten in de spotlight zetten. Zo nodigde ze verschillende sprekers uit vanuit heel Nederland die allemaal hun verschillende talenten lieten zien. Van raps, tot poëzie, tot comedy, tot autobiografisch. Er was van alles te bewonderen. Ook lieten twee singer songwriters hun eigen gemaakte en geschreven muziek horen. Het was een geslaagde open mic met veel prachtige talenten.

De open mic vond plaats op 7 juli 2022 van 18:45 tot 20:45 in de Tribune van de Openbare bibliotheek te Utrecht. Eerst droegen de deelnemers van de Stille Schrijversclub hun stuk(ken) voor, na een kleine pauze was er ruimte voor de andere artiesten om hun kunst te tentoonstellen. De avond werd gestart met een singer songwriter duo en werd daar ook mee afgesloten.


Resultaat: Een open mic voor woord kunstenaars
Fase: Afgerond