Heb jij ook een goed idee?

Eigen Deeg

Veel jongeren wisten niet dat er en gemeenteraadsverkiezing aan zou komen en wat de gemeente überhaupt doet en kan doen voor hen. Tijdens de voorgaande Tweede Kamerverkiezingen ging van de jongeren, tussen de 18 en 24 jaar oud, maar liefst 80% naar de stembus. Dat lag boven het algemene opkomstpercentage, dat rond de 78,7% lag. Jongeren stemden dus bovengemiddeld vaak (Kiesraad, z.d.). De vorige gemeenteraadsverkiezingen lieten helaas een minder positief beeld zien. Over jongeren zijn geen cijfers bekend, maar het algemene opkomstpercentage in 2018 lag rond de 55%, een stuk lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen (NOS, 2021). Het doel is om dit naar de 100% te brengen. 

Vier jongeren uit Utrecht kwamen bijeen en kwamen tot de conclusie dat zij, net als de meeste jongeren, weinig tot geen verstand hebben van de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente heeft meer invloed op het leven van jongeren dan zij denken. Om hen hier bewust van te maken, hebben ze bedacht om fortune cookies genaamd “Eigen Deeg” te laten maken en uit te delen, met grappige voorspellingen en een QR-code die hen doorverwijst naar een korte, grappige en informatieve video. Met deze video probeerden ze jongeren te overtuigen om daadwerkelijk te gaan stemmen 16 maart. Door de ‘voorspellingen’ in de fortune cookie werden de jongeren bewust van het feit dat zij zelf invloed hebben op de toekomst door te gaan stemmen. Denk hierbij aan teksten als: 

  • Ik bepaal jouw toekomst niet, dat doe je zelf.
  • Binnenkort komt er een grote verandering in je leven en voor je omgeving.
  • Op 16 maart kan je veel invloed uitoefenen

Er is een video gemaakt waarin jongeren worden aangemoedigd om te gaan stemmen. In de video zie je een Utrechtse jonge man waarvan het allemaal niet mee zit. Hij hoort alleen maar slecht nieuws of zijn stad, moet ver lopen waar hij gratis kon parkeren, was ook nog eens zijn auto kapot en zijn ov chipkaart deed het niet. Hij besloot maar een koffietje te halen en ging rustig op een bankje zitten, tot hij opeens een mooi glinsterend papiertje zag liggen. Een koekje van Eigen Deeg. Hij opent de fortune cookie en leest dan: “Ik bepaal jouw toekomst niet, dat doe je zelf”. Deze voorspelling is een hint om te gaan stemmen. De jonge man besluit om te gaan stemmen en merkt een jaar later dat er geen slecht nieuws meer is over zijn stadje en dat zijn stem echt effect heeft gehad. Op de verpakking van eigen deeg stond een QR code die je doorverwees naar de video. De video is ook te zien op deze website en op de website van Eigen Deeg.

De Eigen Deeg koekjes werden uitgedeeld op diverse locaties zoals: Nimeto Utrecht, het Grafisch Lyceum, Science Park, MBO Utrecht, maar ook buurthuizen en BOKS cultuurhuis. De koekjes waren verpakt met een kaartje waarop een QR-code stond die leidde naar de video, ook stond er de tekst: “Stem 16 maart, gemeenteraadsverkiezingen”

Fortune cookies voorspellen de toekomst, met deze koekjes werd er duidelijk gemaakt dat jij jouw eigen toekomst in handen hebt. Door de Eigen Deeg koekjes werden jongeren niet alleen geïnformeerd, maar ook ertoe gezet om daadwerkelijk te gaan stemmen. Jij kan zelf bepalen hoe de toekomst verloopt. De video was een extra informatiebron om het nog duidelijker wat de gemeenteraad doet en voor jou kon betekenen. Met alles bij elkaar hoopte ze dat Utrecht de 100% zou halen!

Bronnen

Kiesraad. (z.d.). Kiesraad – Verkiezingsuitslagen. Geraadpleegd op 21 januari 2022, van https://www.verkiezingsuitslagen.nl/verkiezingen/detail/GR20180321

NOS. (2021, 18 maart). Verkiezingen in cijfers: hoge opkomst onder jongeren en zorg belangrijkste thema. Geraadpleegd op 21 januari 2022, van https://nos.nl/collectie/13860/artikel/2373083-verkiezingen-in-cijfers-hoge-opkomst-onder-jongeren-en-zorg-belangrijkste-thema

Thema: Hoe halen we de 100%?
Fase: Uitgevoerd