Door het stofHeb jij ook een goed idee?

Door Het Stof

We leven in een maatschappij waar kleding een belangrijk onderdeel is van het leven. Een warme jas is niet alleen praktisch, het is ook een manier om jezelf te uiten. Je zit het lekkerst in je vel als je kleding aan hebt waar je je goed in voelt. Hierdoor zijn we geneigd constant nieuwe kledingstukken aan te schaffen. Even een rondje langs de hipste winkelketens is bijna een maandelijks uitje. Begrijpelijk, want wie wil nou niet rondlopen in kleding van de laatste trends. Helaas heeft deze wereld van fashion ook een keerzijde. Er wordt door de grote vraag, aan de lopende band nieuwe kleding geproduceerd. Vaak in grote fabrieken en onder slechte of gevaarlijke werkomstandigheden, door mensen die daar een ontzettend mager loontje voor krijgen. Daarnaast heeft de kleding- en schoenenindustrie een flink aandeel in de groeiende CO2-uitstoot. In 2018 was deze industrie al verantwoordelijk voor 4% van de mondiale uitstoot van broeikasgassen. (1)

Ook bezit niet iedereen over de mogelijkheid om altijd nieuwe kleding te kopen. Denk bijvoorbeeld aan studenten of gezinnen die wat minder geld hebben. Dit kan vervelende gevolgen hebben, mensen kunnen zich eenzaam of buitengesloten voelen. Daar komt in de winter bovenop dat mensen misschien geen budget hebben voor warme truien of jassen. Op dit moment zijn ook nog eens de winkels gesloten, niet iedereen kan zich het veroorloven om de hoge verzendkosten te betalen, die vaak bij online bestellen om de hoek komen kijken.

Jonne (21) en Medea (19), twee jongeren uit Utrecht hadden onlangs een gesprek met andere jongeren uit Utrecht een gesprek over onze overvolle kledingkasten. We hadden allemaal de behoefte om een flinke stapel kleding weg te doen. Met behulp van vrienden, familieleden en kennissen zijn zij van plan zakken vol met dit soort ‘stilliggende’ kleding te verzamelen. Veel van dit soort kledingstukken zijn nog prima te gebruiken. Zij vinden dan ook dat deze kleding een nieuw thuis verdient.

De oplossing voor al deze vraagstukken: een kledingruil. De kledingruil Door het stof geeft mensen de mogelijkheid om kleding die ze over hebben, te doneren. Mensen die krap bij kas zitten kunnen fatsoenlijke ‘nieuwe’ tweedehands kledingstukken komen uitzoeken. De kleding die aan het eind van de middag overblijft, wordt gedoneerd aan de organisatie Zending over grenzen. Zij sturen deze kleding naar arme gezinnen in Oost-Europa. Zo komen alle gedoneerde kledingstukken terecht bij mensen die het nog goed kunnen gebruiken en dragen we allemaal ons steentje bij aan de strijd tegen de koopjes maatschappij.

Door het stof is niet zomaar een kledingruil, maar dus ook een kledinginzamelactie voor het goede doel. Mensen die kleding komen uitzoeken vragen wij om één kledingstuk in te leveren. In ruil daarvoor mogen zij twee kledingstukken meenemen. De deal is dus: 2 halen 1 betalen. Bij het uitzoeken van 4 kledingstukken, levert men dus 2 kledingstukken in, enzovoort. Zo blijven er aan het eind van de middag nog meer dan genoeg kledingstukken over, om te doneren aan Zending over grenzen. De gedachte ‘Eerlijk zullen we alles delen.’ staat centraal in ons concept. Je geeft wat en je neemt wat. Zo gaan we letterlijk en figuurlijk ‘Door het stof’ voor een leuke tweedehands ‘nieuwe’ vondst en om mensen die het minder breed hebben een handje te helpen.

Door het stof dient ook als plek om kleding te doneren. Iedereen die nog een zak oude kleding op zolder heeft staan, kan langskomen om dit te doneren. Zo weet je zeker dat het op een plek terechtkomt, waar er van jouw kledingstukken nog flink gebruik gemaakt kan worden.

De kledingruil zal plaatsvinden op zaterdag 8 januari van 12:00 tot 16:00. De parkeerplaats van Europalaan 20 wordt omgebouwd tot een geweldig kringloop valhalla. Tafels vol tweedehands kledingstukken en pareltjes uitgelicht aan kledinghangers.

Deze markt moet natuurlijk wel helemaal corona proof uitgevoerd worden. Bezoekers kunnen zich van tevoren aanmelden via dit online formulier. Ze kunnen, via deze online aanmeld link, een tijdslot van een kwartier tussen 12:00 en 16:00 uur kiezen. Zo zullen er nooit teveel mensen tegelijk op de markt aanwezig zijn. Ook zal de inzamelactie volledig in de buitenlucht plaatsvinden en moet er altijd 1,5 meter afstand worden gehouden. De tafels met kleding zullen op voldoende afstand van elkaar staan en er geldt een ‘één persoon per tafel’ policy. Daarnaast zullen we een duidelijke looproute aangeven en vragen we iedereen een mondkapje te dragen. Mocht men alleen kleding in willen leveren, dan kan dat ook.


Fase: Uitvoerende fase