Heb jij ook een goed idee?

De Grote Ritalin Kennisquiz

De meeste studenten kennen het wel: je hebt over twee dagen een tentamen en voor die tijd moet je ook nog twee verslagen inleveren. Druk, druk, druk. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Afgelopen weekend heb je het laat gemaakt, dus je hebt echt geen energie om je te concentreren. Dan schiet je opeens te binnen dat je studievriend laatst zei dat hij ADHD heeft en hiervoor Ritalin gebruikt. Precies wat je nodig hebt! Je appt je studievriend of je voor een tientje even een paar Ritalinnetjes van hem mag hebben. Natuurlijk zegt die studievriend ja, die studievriend weet immers hoe druk we het soms hebben. Je stapt op de fiets en binnen een kwartier sta je voor zijn deur, jullie maken even een praatje en hij overhandigt je de pillen. Bij vertrek roep je luchtig: Stuur maar een tikkie!

Dit klinkt als een redelijk onschuldig verhaal. Echter heb je zojuist gelezen over een drugsdeal. Ritalin is namelijk verwerkt in de opiumwet. Het staat op lijst 1 onder de naam methylfenidaat en is hiermee dus een harddrug. Dit maakt het bezit, productie, verkoop en export strafbaar. Gebruik van ritalin is echter niet strafbaar. Ook is bezit van de ADD/ADHD medicatie niet strafbaar als deze aan de desbetreffende persoon is voorgeschreven. Dit kan door hen gewoon in grote hoeveelheden bij de apotheek opgehaald worden.

Senna, Jonne en Wan Dong willen dit probleem onder studenten aan de kaak te stellen. Als (door)verkopers zich bewust zijn van het feit dat zij in theorie drugs dealen en dat dit strafbaar is, zou dit al effect kunnen hebben in het bestrijden van dit probleem. Ook bewustwording over het feit dat zij met de verkoop potentieel medestudenten in gevaar brengen, zou al kunnen bijdragen aan de oplossing. Het doel van de campagne is om studenten te informeren en om bewustwording te creëren, zodat zij met de juiste kennis op zak beslissingen kunnen maken rondom Ritalin.

Bewustwording creëer je door veel voorlichtende informatie te verspreiden. Gedurende de campagne ‘De Grote Ritalin Kennisquiz‘ hebben Senna, Wan Dong en Jonne posters opgehangen rondom Utrecht Science Park. 30 posters zijn gesponsord door: Libertas Pascal. Op de poster vind je een QR-code met een link naar het aanmeldformulier voor De Grote Ritalin Kennisquiz. Deze online quiz heeft plaatsgevonden aan het einde van de campagne, op dinsdag 21 december 2021 via Zoom. Tijdens deze quiz zal de kennis over Ritalin onder de aangemelde studenten getoetst worden. Ook kan via deze quiz getoetst worden of het verspreiden van de info zijn vruchten heeft afgeworpen.

De studenten die zich aanmelden voor De Grote Ritalin Kennisquiz moeten binnen de gemeente Utrecht wonen. De aanmelding sluit op maandag 20 december 2021. Op het aanmeldformulier geven zij hun adres door. Een aantal dagen vóór aanvang van de kennisquiz ontvingen de deelnemers een goodiebag aan huis. Hier in vonden zij een nep pillendoosje, met daarin een bijsluiter. Deze bijsluiter was nodig bij het maken van de quiz. Naast deze extra’s zitten er ook items in die kunnen dienen als alternatief om de concentratie een boost te geven. Denk hierbij aan snacks of bepaalde fruitsoorten die hier aan bijdragen. Ook een kortingscode voor een winkel waar ze supplementen en vitamines verkopen mag niet ontbreken. Zo komen de deelnemers op nieuwe natuurlijke manieren tentamenweek door.

Om wat meer inzicht te krijgen over het gebruik van Ritalin en met name het oneigenlijk gebruik en (door)verkoop ervan, hebben ze ook een enquête opgesteld. Deze enquête hebben ze gepromoot op diverse sociale media en is ingevuld door 34 personen tussen een periode van 3 t/m 6 december 2021. Uit deze enquête is gebleken dat ongeveer 54% wel eens oneigenlijk Ritalin gebruikt. Hierin verschilt ook hoe vaak ze Ritalin hebben ingenomen. Zo hebben zeven personen eenmalig/een paar keer (5x) Ritalin geslikt, drie personen een paar keer per half jaar en enkele slikken het een paar keer per maand of zelfs elke dag/week. De personen die oneigenlijk Ritalin gebruiken zeggen dat ze het vooral van vrienden krijgen (23,5%) en een paar halen het van internet (5,9%).

Wil jij ook meer leren over Ritalin? Dat kan! Via deze link kan ook jij de quiz spelen. Waar wacht je nog op? Test je kennis!

Thema: Ondermijning