Saaf ondermijning bezorgersHeb jij ook een goed idee?

$AAF

Wat is $aaf?
Saaf is een nieuw initiatief van STAD Leiden om het begrip ‘ondermijning’ onder de aandacht te brengen en tegen te gaan. Saaf betekend; geld.
Dat is iets waar (jonge) criminelen maar geen genoeg van krijgen.

´Wij leveren geen extra toppings’
Je kan het je vast nog wel herinneren, de invoering van de avondklok in januari 2021. Een tijd waarin iedereen voor 21:00h binnen moest zijn. Deze regel was niet voor iedereen van kracht. Denk maar aan alle bezorgers die gewoon hebben gewerkt. Tijdens deze legale werkzaamheden werden er illegale acties uitgevoerd. 
Dit gebeurde niet alleen tijdens de avondklok maar is al jarenlang een probleem. De bovenwereld die gebruik maakt van de onderwereld door bezorgers in te zetten. Het is niet alleen de pizza, sushi of kebab die geleverd wordt, maar ook extra toppings, zoals…

Wat doen wij
Het begrip ondermijning is dan ook veel besproken. Dit is een illegaal proces waarbij de onderwereld gebruik maakt van een bestaand netwerk uit de bovenwereld. Gevaarlijk! 

Jongeren weten vaak niet wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Gevolgen zoals afpersing, seksuele uitbuiting, chantage en nog veel meer. Wij hebben een beweging opgezet genaamd: SAAF; ‘Wij leveren geen extra toppings’. 

Met deze actie willen wij zoveel mogelijk bezorgketens laten meedoen om zo samen het onderwerp opnieuw onder de aandacht te brengen in onze samenleving! 

Hoe doen we dat
De invulling is helemaal zelf te bepalen, een flyer, een print op de doos en QR-codes die naar onze informatieve website lijden, alles is mogelijk. Laat zien dat jij als bezorgestaurant niet meedoet aan criminele praktijken en zet je in voor de nieuwe beweging SAAF!
Op deze manier maken we gebruik van het netwerk van de bezorgdiensten op de dezelfde manier als drugsdealers dat soms doen. ‘Legale’ ondermijning dus!

We hebben zelf een website laten ontwikkelen, om het project professioneel aan te pakken. Hier kun je meer lezen over SAAF. Ook kun je hier verhalen lezen. Van personen vanuit verschillende hoeken te maken hebben gehad met ondermijning. Bijvoorbeeld gemeente Leiden, de politie, ex-gedetineerden, jongerenwerkers en meer.
Op de website bieden we een hulplijn aan. Hier kun je terecht als je ondermijnende criminaliteit wil doorgeven of wanneer je hulp zoekt.

Ons doel
Ons doel is om het thema ‘ondermijning’ opnieuw onder de aandacht te brengen in onze maatschappij.
Wij willen mensen wijzen op de gevaren van van criminele praktijken en een bewustwording creëren onder de bezorgketens, restaurants en hun bezorgers. 

Ondermijning is (mede door COVID-19) een toenemend probleem onder de jongerendoelgroep. Wij zetten ons in voor een veilige samenleving. 
Door middel van een campagne is het de bedoeling dat iedereen SAAF leert herkennen. Dit symbool laat zien dat je (met je bedrijf) afstand neemt van ondermijning en criminaliteit.

Parters
Nadat de website online stond en de flyers geprint waren, konden we echt aan de slag. Binnen twee dagen werden maar liefst élf partners gevonden die mee wilden doen aan SAAF! Dit zijn restaurants in Leiden die gebruik maken van bezorg diensten. Enkele voorbeelden zijn New York pizza, FEBO, Sushi Time en Bagels en Beans. Zij wilden graag mee werken door flyers in hun tasjes te doen. Een groot deel gaf zelfs aan wel langdurig mee te willen werken.

What Next
Het is wel gebleken dat SAAF werkt en er is animo om mee te doen. Belangrijke partijen zoals Gemeente Leiden en de politie zien het belang in van ons initiatief en daarnaast zijn er veel partners die zich graag bij SAAF aansluiten.
STAD Leiden wil graag verder met dit project en gaat daarom opzoek naar nieuwe subsidies om meer materiaal te kunnen afrukken.
Stay tuned voor updates van SAAF!

Doe jij mee met SAAF? ‘Wij leveren geen extra toppings’.

Thema: Ondermijning