Heb jij ook een goed idee?

Brievenbuddies

Hoe maak je jongeren bewust van hun online gedrag? En hoe bewust zijn jongeren van de online bubbel waar zij zich in begeven? Het sociale leven van jongeren speelt zich meer en meer online af, maar hoe sociaal is deze online wereld eigenlijk?

De stagiaires van STAD Alkmaar zijn met deze vragen aan de slag gegaan en verzonnen het concept @brievenbuddies. Met dit concept willen zij jongeren van over de hele wereld weer op een fysieke manier, door middel van brieven, met elkaar in contact brengen. Wegtrekken van die telefoon en hiermee bewust maken van hun online gedrag. Aandacht hebben voor elkaar op een bewuste manier.

Jongeren geven zich op en worden gematcht met iemand buiten hun bestaande sociale bubbel. Hiermee willen Nikita, Hidde en Rianne proberen jongeren niet alleen bewuster te maken van hun online gedrag, maar ook in contact brengen met jongeren waar zij normaal geen gesprek mee zouden hebben. Ervaren hoe het is buiten hun vaste online bubbel.

De stagiaires hebben hiervoor een promotie video gemaakt op TikTok, die tot nu toe al meer dan 88.000 keer is bekeken. Deze aandacht zorgde direct voor een stortvloed aan aanmeldingen. Om het project werkbaar te houden en de jongeren ook daadwerkelijk en op een juiste manier te kunnen matchen, hebben zij na 460 aanmeldingen de aanmeld link gesloten.

Via een Gofundme is er vervolgens 350 euro opgehaald, waarmee de eerste 460 aanmeldingen een pakketje thuis gestuurd kregen met meer informatie over hun brievenbuddie. Hierna is de aanmeld link opnieuw open gegooid. Om het systematisch en financieel beter te kunnen uitvoeren is er vanaf dat moment gekozen om de buddies via de mail te koppelen. Hierbij krijgt elke buddie een mail toegestuurd met informatie over de ander en zijn of haar adres. Vanaf dan kunnen de buddies direct starten met het sturen van brieven. Via de hernieuwde aanmeld link zijn tot nu toe alweer meer dan 200 aanmeldingen binnen gekomen. Vanwege het doorgaande succes van brievenbuddies zijn de stagiaires van STAD Alkmaar nu aan het kijken of zij het project via een professionele partner verder kunnen opschalen.

Ook een tof project starten? Stuur ons dan een berichtje of doe wat inspiratie op!

Fase: Afgerond
Resultaat: Nu al meer dan 500 jongeren aan elkaar gekoppeld als brievenbuddie. Online over verschillende kanalen meer dan 200.000 jongeren bereikt.

Thema: Samen Sociaal Online