Heb jij ook een goed idee?

De Utrechtse huis DJ-contest

Corona en de daarbij horende maatregelen waren voor veel jongeren enorm lastig. Zij hadden geen uitlaatklep meer of een plek om grenzen te verkennen en te experimenten. Alles moest thuis worden gedaan, soms in kleine kamertjes. Veel mensen starten met nieuwe hobby’s, om zichzelf maar bezig te houden. Opvallend was dat veel jongeren in deze periode zijn begonnen met leren plaatjes draaien. Als er geen feestjes meer zijn in clubs of op festivals, dan maar zelf een feestje thuis bouwen. Door zelf te draaien voorkwamen deze jongeren eenzaamheid en brachten ze juist mensen samen. Er was een mogelijkheid om los te gaan en alles los te laten. 

Vanwege deze ontwikkeling heeft Kimber (projectbegeleider bij STAD) de Utrechtse Huis DJ contest opgezet. Zij wilde een podium geven aan alle upcoming huiskamer DJ’s die behoefte hebben om verder te groeien. Zelf heeft Kimber een grote liefde voor muziek en is ook in de lockdown begonnen aan een nieuwe hobby, namelijk: DJ’en. Ze leerde het haarzelf (met hulp van anderen) en maakte zo haar ‘eigen’ feestje. Kimber werd gevraagd om op feestjes, die wel weer mochten, te komen draaien of plaatjes te komen draaien op een terras. Dat beviel haar behoorlijk goed, en anderen ook en zo rolde het balletje verder door. Om haar heen kreeg ze van veel mensen te horen dat ze zijn begonnen met draaien of het wel eens zouden willen leren. Alleen hebben veel jongeren die connecties nog niet. Kimber wil jongeren graag de kans geven om in dit wereldje te kunnen kruipen net zoals zij. Kimber heeft de connecties al en kan zo de jongeren verder krijgen in de Utrechtse DJ wereld. Hoe leuk is het als ze voor een echt publiek kunnen staan op een tof feest? De Utrechtse Huis DJ-contest heeft dit mogelijk gemaakt. Een podium voor nieuwe opkomende dj’s en de kans om zo hun netwerken te verbreden. 

In december 2021 was de eerste voorronde. Hier hadden alle deelnemers 10 minuten de tijd om alles te laten zien wat ze hadden. Door een jury van bekende en professionele dj’s, onder andere van 3FM, werd gelet op: techniek, plaatkeuze, maar ook performance skills. Drie deelnemers gingen door naar de finale, die door Corona en nieuwe lockdowns even op zich liet wachten. Een paar maanden later kwam de finale weer in zicht en leek het Kimber een goed idee om nog een voorronde te doen. Woensdag 25 mei 2022 was het zover. Naast nieuwe deelnemers en de jury was er dit keer ook publiek aanwezig dat mee kon genieten van de muziek of hun vrienden konden aanmoedigen. Uit deze voorronde is er één deelnemer doorgegaan naar de finale. 

De finale vond plaats op vrijdag 3 juni in cafe de Tussentijd. Door middel van een leuke samenwerking met Vedett werden foto’s van de finalisten afgedrukt op de labels van de bierflesjes. Met deze bierflesjes kon het publiek stemmen op hun favoriete DJ waardoor er naast de juryprijs ook een publieksprijs was. Beide winnaars wonnen een set draaien op een groot feest in Utrecht. De winnaar van de juryprijs won daarnaast nog een 20 minuten lange opname van hun eigen set inclusief toffe videobeelden t.w.v. €500,-, gesponsord door Contained Sessions. De Utrechtse Huis DJ-contest was zo’n groot succes en er was zoveel animo onder jongeren dat STAD nieuwe edities wilt gaan opzetten.


Resultaat: Een podium voor upcoming huiskamer DJ's
Fase: Afgerond