Heb jij ook een goed idee?

What the law?!

Ken jij jouw rechten en plichten?
Wanneer je 18 jaar wordt, krijg je ineens veel meer rechten. Denk aan het stemrecht, het kopen van alcohol of tabak. Daar komen natuurlijk ook plichten bij kijken, zoals het afsluiten van een zorgverzekering, je bent volgens de wet ‘volwassen’ en dus ook zelf verantwoordelijk. 
Jongeren krijgen in hun dagelijks leven bijna dagelijks te maken met de rechten en de plichten die bij het volwassen leven komen kijken. De wet is mega ingewikkeld en het is een hele hoop. Er komt dan ook veel op je af wanneer je 18 jaar wordt en beetje hulp hierbij is vaak erg welkom. Ken jij jouw rechten en plichten?

In een nieuwe stad gelden soms nieuwe, of andere regels. Dus ben jij net in een nieuwe stad gaan studeren, of is dat misschien jouw plan voor komend jaar? No worries! Want door di project ben jij binnen no time op de hoogte van alle tips en tricks van de stad.

Het concept
Voor die project maakten de stagiaires van STAD Leiden een city guide voor jongeren onder de naam van @whatthelaw_leiden.
Alle handige weetjes van Leiden, die jou leven als jongeren nét iets makkelijker maken.
Denk hierbij aan waar je wel/niet je fiets mag parkeren, een biertje mag drinken of mag bbq’en. Wat gebeurd er als je in de gracht plast of waar kun jij terecht als er iets vervelends is gebeurd?
What the law?! geeft jouw inzicht in deze topics door middel van toffe Instagam post en grappige filmpjes.

Het resultaat
Een succes, dat mag wel gezegd worden!
Met de vrolijke huisstijl, pakkende teksten en vrolijke filmpjes wist STAD Leiden de doelgroep op een leuke manier aan te spreken.
Meerdere experts werden betrokken bij dit project om draagvlak te creëren én om alle facts te checken.

De hulp van Stan de wijkagent werd ingeschakeld. Zo werden er korte afleveringen gemaakt van: Mag dat? Met Stan.
Daarnaast ging What the Law?! in gesprek met studentenvereniging DAC voor tips een feedback. Die waren super enthousiast en zo werden de stagiaires uitgenodigd voor hun Facebook groep en nieuwsbrief om daar de leuke feitjes en weetjes over Leiden te delen.
Als tip kregen ze mee om een flyer te maken voor de El Cid (de intro week voor Leidse studenten) omdat deze jongeren What the Law maar al te goed kunnen gebruiken!

What next?
Het is natuurlijk zonde om zo’n tof concept te laten liggen. Dus what next?
What te Law?! is bezig om een een projectplan met templates te maken, die elke gemeente in Nederland kan overnemen. Want dat dit een goede manier is om jongeren te bereiken en te helpen met de regels van de stad, is wel gebleken!

Thema: The Law