Heb jij ook een goed idee?

Droom jij met ons mee?

Eerlijk is eerlijk; jongeren hebben het niet echt makkelijk. Ze zitten binnen, alleen, en doen hun best om er nog iets van te maken. De corona crisis is een zware tijd, natuurlijk voor ouderen die een groot risico lopen om het virus te krijgen, maar ook voor jonge mensen. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut heeft ruim 74% van de jongeren mentaal last van de corona crisis. Dit komt vooral door stress, eenzaamheid, aanhoudende vermoeidheid en het ontbreken van een toekomstperspectief. Ondanks dat deze tijd heftig is voor jongeren, wordt er volgens sommige van hen niet stil gestaan bij wat zij goed doen en krijgen ze vooral de schuld van de oplopende besmettingen.

Corona en de overheids maatregelen zorgen er voor dat jongeren veel ervaringen moeten missen. Velen kunnen niet meer naar school en hebben daardoor vrijwel geen sociale contacten meer. Ze lopen daardoor veel achterstand op, missen de ervaringen die ze juist zo nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen. Ze kunnen op dit moment eigenlijk alleen maar nadenken over hun toekomst- en zelfs die is onzeker… 

Libra, Gitte en Mylene vinden dat de problemen van jongeren te weinig aandacht in het nieuws krijgen. “Best wel gek eigenlijk, aangezien iedereen altijd zegt dat wij de toekomst van ons land zijn en juist mee zouden moeten denken en praten!” aldus de meiden.

Om hier iets aan te doen én om de verschillende ervaringen en verhalen van leeftijdsgenoten in beeld te brengen, hebben zij het project ‘Droom jij met ons mee?” opgezet. Een pakketje van een prachtige zelf ontworpen kussensloop, met bijbehorend boekje vol verhalen. Deze ‘verhaaltjes voor het slapen gaan’ zijn de verhalen van 5 verschillende jongeren. Iedereen heeft zijn eigen visie, zorgen en dromen. Hun verhalen vormen weer de inspiratie voor de gedichten en illustraties die de meiden hebben gemaakt en die terug te lezen en zien zijn in het boekje en de kussensloop.

De pakketjes zijn cadeau gedaan aan wethouders, burgemeesters, beleidsmakers, influencers en zelfs Mark Rutte! Op die manier willen zij aandacht vragen voor de verhalen en dromen van jongeren in Corona tijd. Ze zien dit als de start van een beweging die hopelijk wordt opgepakt en groter gaat wordt. Hopelijk motiveert het volwassenen om de dromen van jongeren mee te nemen in die van henzelf. Droom jij met ons mee?

Thema: Back in je Bubbel
Resultaat: een pakketje met zelf ontworpen kussensloop en een boekje vol gedichten, illustraties en verhalen van jongeren
Fase: afgerond