Heb jij ook een goed idee?

Doe Maar Duur!

Je bent jong: je zit in de tweede, dus dan ben je ongeveer 14 jaar oud. Op school kom je aan in een barrel van een fiets. Je bent ongeveer drie kwartier bezig om een goede plek te vinden voor je fiets, waardoor je ook nog eens te laat komt voor je les. Was je nou maar ouder, dan kon je gewoon een scooter nemen en was alles een stukje makkelijker. Beter nog, was je maar 18! Dan kon je je rijbewijs halen, de kroeg in mocht je tenminste alles zelf bepalen… Heel leuk (vinden wij ook), maar besef jij je ook dat je vanaf je 18e naast zelf bepalen vaak ook zelf moet betalen?

Zelf hebben we dit ook meegemaakt. Wij, Libra, Gitte en Mylene konden ook niet wachten om 18 te worden. Okay, fair enough… Gitte is nu nog (net) 17 en dus ons grote voorbeeld in dit verhaal.. want ook zij staat te springen om 18 te worden! Gitte wilde eigenlijk wel alvast weten wat haar allemaal te wachten staat en dus ging ze online op onderzoek uit. Wat voor kosten komen er over een paar maanden allemaal op haar pad? Waar kan ze wat aanvragen en aan wie moet ze wat betalen, dat soort dingen. 
Resultaat: super veel informatie, verspreid over duizend websites en complete chaos. De online zoektocht werd al snel opgegeven, want, zo dacht Gitte, het zal wel loslopen.

Zoals Gitte, zo zijn er velen. Veel jongeren zijn onvoldoende op de hoogte van de verantwoordelijkheden en (financiele) lasten die hen te wachten staan als ze 18 worden. Zicht op je in- en uitgaven en inzicht in realistische kosten zijn een belangrijk onderdeel van je financiële gezondheid, en die mag in veel gevallen dus wel wat beter!
Daarom bedachten Gitte, Libra en Mylene ‘Doe Maar Duur!’, een interactive simulation game voor jongeren van rond de 14 jaar. Doe Maar Duur! wordt 4 dagen achter elkaar gespeeld, gewoon online en naast je normale leven (bijvoorbeeld naast je school lessen). Tijdens deze 4 dagen simuleren jongeren dat ze een jaar lang 18 zijn, en komen ze er op grappige manieren achter wat voor financiële situaties en keuzes daar allemaal bij komen kijken. Hierdoor krijgen zij informatie over persoonlijke financiën die Gitte, Libra en Mylene zelf nooit hebben gehad en kunnen ze straks zonder zorgen 18 worden. 

Over het spel
Doe Maar Duur! gaat deze herfst op een middelbare school in Utrecht getest worden, in een 2e klas. Elke leerling krijgt een personage (zoals de vette afbeelding hiernaast die Libra zelf maakte), waarin staat wat zijn leefomstandigheden zijn en wat hij of zij verdient per maand. Ook staat erin wat diegene per maand uitgeeft, want dat verschilt in het echt natuurlijk ook per persoon. Denk hierbij aan huur (of niet), boodschappen, een avond stappen, verzekeringen, specifieke feestdagen, onze vrienden van de Belastingdienst, eventuele hobby’s of verslavingen (roken = duur!). Via app krijgen de leerlingen gedurende 4 dagen vragen gesteld en moeten ze (financiële) keuzes maken. Twee keer per dag worden hun eigen financiële overzichten geupdate, deze kunnen ze online op een website inzien. Aan het einde van het ‘jaar’, na 4 dagen dus, wordt de balans opgemaakt. Het doel van het spel is dat je uiteindelijk niet in de schulden terecht komt. Als dat nou wel gebeurt, krijg je hier ook hulp bij. Je krijgt een brief binnen met hoeveel je in de schulden staat en krijgt hulp om deze schulden op te lossen. Degenen die zelfs hebben weten te sparen, winnen een toffe prijs!

Het spel is op dit moment in ontwikkeling terwijl ondertussen contact met diverse scholen wordt gelegd.

Thema: Jongeren en Schuldpreventie
Fase: project ontwikkeling