Heb jij ook een goed idee?

Onschuldig

Een op de vijf jongeren kampt met flinke geldproblemen of zelfs schulden. Op het moment dat je 18 wordt en gaat studeren, wordt er van jou verwacht dat jij in je eentje de hele wereld aan kunt. Maar wat komt er nou allemaal bij kijken als je 18 wordt? Welke kosten moet je maken waar je eerder misschien nog wel nooit van gehoord hebt? En welke financiële verantwoordelijkheden krijg jij er eigenlijk ineens allemaal bij?  

Om jongeren bewust van te maken van hun financiële verantwoordelijkheden, en de gevolgen die deze met zich mee kunnen brengen, zetten wij, Tinka, Surya en Souhailla de fotocampagne Onschuldig op. 

Onschuldig is een fotoreportage van jonge mensen en hun persoonlijke verhaal over hun schulden. Hoe zijn zij in de schulden gekomen, is het ook daadwerkelijk hun eigen schuld en hoe had hun omgeving schulden kunnen voorkomen? De reportage wordt op HBO- en MBO-instellingen uitgevoerd, want dat zijn natuurlijk de plekken waar de meeste jongeren die net 18 zijn zich bevinden.

Iedere foto wordt zwart-wit op A1 formaat afgedrukt, met een quote uit het verhaal van deze jongeren, om de studenten nieuwsgierig te maken.Op iedere poster komt een QR-code te staan, waarmee je bij het scannen makkelijk doorgestuurd wordt naar de website van Onschuldig. Hier kun je alle verhalen van de jongeren met schulden lezen. Ook kunnen studenten op deze website tips en tricks vinden over het voorkomen van schulden en het goed regelen van hun eigen geldzaken. 

Met onschuldig willen wij jongeren niet alleen bewust maken van de gevaren en gevolgen van het niet betalen van rekeningen, het afsluiten van abonnementen en het kopen van spullen zonder geld, maar willen wij het ook bespreekbaar maken door het op plekken te hangen waar veel jongeren zich tegelijkertijd bevinden. Praten over geldzaken moet volgens de jongeren met schulden namelijk een veel normalere zaak worden.

Super leuk! Onze expo zal vanaf deze week te zien zijn bij de bieb in Kanaleneiland! Hij hangt er tot 11 november dus kom ff langs om m te checken!

Thema: Jongeren en Schuldpreventie
Fase: Voorbereiding