Heb jij ook een goed idee?

Hekkensluiters

Na een lange lockdown periode gaat ook Utrecht langzaam van het slot. Kantoren gaan weer (deels) open, de terrassen stromen vol en het leven wordt weer opgepakt, op gepaste afstand dan… toch?

Die 1.5m blijkt soms knap lastig om aan te houden, zeker in het relatief kleine centrum van Utrecht. We komen bekenden tegen, maken een kleine uitzondering op de regel en voordat je het weet is het hek van de dam.
Een grote uitdaging dus, die 1.5m samenleving, die vraagt om creatieve oplossingen. Maar geen probleem; Utrecht zit barstensvol met jong creatief talent en daarom vond Luc (22) dat daar eens iets mee gedaan moest worden!

Al dat talent kwam dus op 4 en 5 juli samen bij Hekkensluiters: de eerste Online Creative COVID Hackathon van Utrecht! Utrechtse jongeren (tot 25 jaar oud) met een creatieve achtergrond, studie of talent hebben twee dagen lang kneiterhard gewerkt om goeie oplossingen te bedenken voor de twee vraagstukken die centraal stonden in deze Hackathon:

1) Hangen of chillen in de openbare ruimte op 1,5m: hoe doe je dat?
2) Hoe kunnen we uitgaan weer spontaan maken en ons toch aan de RIVM richtlijnen aanhouden?

Na twee dagen vol brainstorms, workshops (van Cor Noltee en Studio Snijboon) en sparringsessies met Seroj de Graaf presenteerden de deelnemers hun concepten aan de jury. Deze bestond uit Pim Meijer (Twynstra Gudde), Kevin de Randamie (Topteam Creative Industry), Willem de Feijter (Rabobank Utrecht), Daan Smeltzer (STAN & Co) en Utrechtse Wethouder Eelco Eerenberg.

Hoewel alle concepten echt tof en uniek waren, zijn er uiteindelijk 2 winnaars uit de bus gekomen: Isabelle (vraagstuk 2) en Lara en Ingmar (vraagstuk 1). Isabelle bedacht een interactief online spel (voor op je telefoon) genaamd UP!, waarbij je een melding krijgt van vrije plekken in horeca en uitgaansgelegenheden (bijv. de bios) zodat je spontaan uit kunt gaan. Door in te gaan op de meldingen speel je een spel waarin je punten kunt winnen…en dat leidt natuurlijk weer tot meer spelelementen ;-).
Lara en Ingmar hebben een fysieke waypoint gemaakt, die je met je telefoon kunt scannen (zit een wifi signaal in). Door met het wifi signaal te connecten kun je korting krijgen bij lokale horeca, info over de plek etc. Het doel is om on-populaire plekken extra in de spotlight te zetten, door juist daar de waypoints te plaatsen, zodat populaire plekken wat ontzien kunnen worden. Via de app kun je ook direct zien op welke mooie plekjes in Utrecht het op dat moment wat minder druk is (zodat je makkelijker de 1,5m aan kunt houden).

Naast een mooie geldprijs (grote dank aan de Gemeente Utrecht en de Rabobank Utrecht!) krijgen de winnaars ook een follow-up meeting met partijen die hen kunnen helpen hun idee verder te ontwikkelen. Utrechtse horeca bijvoorbeeld, of de gemeente Utrecht, of de Rabobank. Over een maandje hopen we jullie dus weer meer informatie te kunnen geven over de ontwikkelingen van alle concepten! Voor nu enorme dank naar alle partners en deelnemers, en dikke props naar Luc, die dit toch maar mooi heeft geflikt!

PS- de foto’s komen deze week online, via onze Insta en deze pagina.. Stay tuned!


Resultaat: 2 daagse Hackathon waarin jongeren creatieve concepten bedenken t.b.v. de 1,5m samenleving
Fase: afronding