Heb jij ook een goed idee?

creative class: hidden stories

We profileren onszelf gek, zowel online als offline. Op verschillende manieren zijn we bezig om onszelf te uiten (en te vinden) via een visueel beeld, styling, voorkomen of kleding. Uitstraling is alles en we zijn er druk mee bezig om deze te vormen naar onze eigen wensen, ons eigen verhaal. Vanuit onze identiteit vormen we een imago dat een zelfgekozen verhaal verteld over wie we zijn en wat we willen. 

Maar wat nou als je, door iets buiten je eigen macht, dat imago niet meer zelf kunt vormgeven? Omdat anderen al lang een beeld of idee over jou gevormd hebben? Wat als de vooroordelen die er zijn over jouw afkomst, lijf, geest of leefsituatie zo diep geworteld zijn dat het onmogelijk lijkt om van je stigma af te komen?

Hanna wilt daar iets aan doen: “Wij zijn allemaal jong, dus we zijn sowieso aan het ontdekken wie we zijn en wat we willen. Waar we van houden, van wie we houden, wat ons ons maakt. Mijn droom is dat iedereen dit zelf zou kunnen uitzoeken en vervolgens zou kunnen uiten. Zonder op te hoeven boxen tegen stereotypering, hokjes of stigma’s die alleen maar je zelfvertrouwen beschadigen! Met Creative Class wil ik jongeren die last hebben van stigma’s een hart onder de riem steken en mensen bewust maken van de invloed van stereotypering!”

Tijdens Creative Class sluit een groep van 30 jongeren zich een dag lang op in een groot atelier om ingesproken verhalen van leeftijdsgenoten visueel te maken. Dit zijn de verhalen van (anonieme) leeftijdsgenoten die last hebben van stereotypering en algemene vooroordelen uit de maatschappij.

Voor Creative Class delen zij hun eigen verhalen; verhalen over levensmotto’s, bucketlisten, dromen, inspiratiebronnen en bijzondere karaktereigenschappen. Verhalen die gaan over een zelf vorm te geven toekomst, die nu nog ‘verborgen’ zijn omdat ze schuilgaan achter de vooroordelen van anderen. Onder leiding van inspirerende professionals werken de 30 deelnemende jongeren de hele dag aan een opdracht waarvoor zij al hun creatieve vaardigheden inzetten om bovenstaande verhalen te visualiseren in film, foto of elke andere willekeurige vorm van kunstuiting. Gedurende de dag gaan ze aan de slag met brainstormen, concepting, styling, productie en nabewerking.

De portretten moeten daarna natuurlijk tentoongesteld worden. Op een vette plek in de stad, of ergens in een barretje. Op deze manier maken we van verborgen verhalen nieuwe pareltjes die door iedereen gezien kunnen worden en die je aan het denken zetten over je eigen vooroordelen.


Fase: uitvoering