Heb jij ook een goed idee?

Geen mantel maar cape

“Ik weet niet wat dat is eigenlijk”, “Dat zijn mensen die voor oude mensen zorgen toch”, “Ja je bent een mantelzorger als je voor je opa en oma zorgt”. Dit zijn de antwoorden die wij van jongeren op straat kregen bij de vraag: weet jij wat mantelzorg precies inhoud? 

Daarom lanceren wij, de stagiaires van Haarlem het vernieuwde lessenplan: Geen mantel maar cape. Jongeren weten vaak niet wat mantelzorg is. Ook als ze zelf dagelijks mantelzorg verlenen hebben ze geen idee. Wij willen jongeren bijstaan die mantelzorger zijn. Zodat er meer bekendheid komt over mantelzorg en dat ze weten waar ze naartoe kunnen voor steun. Wij willen van het stoffige imago af en vinden dat jonge mantelzorgers gewoon superhelden zijn, en wat is een superheld zonder een cape. 

Het lespakket is samengesteld voor middelbare scholen. Tijdens de lessen beginnen we met een spel, zo testen we de leerlingen op een leuke manier wat ze over het thema mantelzorg weten. Na dit spel wordt de presentatie vervolgd en laten we een gastspreker zijn verhaal doen. Onze gastspreker is Robin Meester, 21 jaar en sinds zijn 17de mantelzorger. Hij vertelt aan de klas zijn eigen verhaal. We hopen dat we jongeren kunnen enthousiasmeren om open te zijn over hun thuissituatie door het open verhaal van Robin. 

Aangezien Robin niet elke keer mee kan naar de klas hebben we in de presentatie zijn filmpjes verwerkt zodat we dit complete lespakket naar zo veel mogelijk scholen kunnen sturen. Dan kan de leraar zelf deze les geven en worden de leerlingen toch persoonlijk geïnformeerd over mantelzorg.

Thema: Jonge mantelzorgers
Resultaat: Lespakket
Fase: Afgerond