Heb jij ook een goed idee?

BOVENKAMER

Het thema van deze maand is mentale gezondheid en daarom zijn we aan de slag gegaan met ons eigen project, Bovenkamer. Bovenkamer is een expositie met experience rooms die we aan de hand van verschillende interviews hebben ingericht. Wij wilden meer duidelijkheid en begrip creëren voor de mensen met een mentaal probleem.

In het tijdsbestek dat we hadden, is er besloten om te kiezen voor drie verschillende mentale problemen; een angststoornis, eetstoornis en depressie. Van tevoren merkten wij namelijk al dat er veel mensen zijn die dit hebben, maar dat er nog weinig begrip voor is.

Deelnemers zoeken

We zijn voornamelijk via Instagram op zoek gegaan naar deze mensen om te vragen of wij ze zouden mogen interviewen over hun mentale problemen met daarbij een portret. Dit was nog moeilijker dan we van tevoren hadden verwacht. Vervolgens hebben wij onze hulptroep Mitzi Langenberg, organisator Mentaal Centraal, erbij gehaald. Zij heeft ons een hele lijst gegeven met mensen die we konden benaderen. Dit was een echt lifesaver, want opeens hadden we meer dan 10 mensen die interesse hadden in ons project.

Experience rooms

We wilden de kamers inrichten op een manier dat je heel even voelt hoe het is om zo’n mentaal probleem te hebben. Het moet een ervaring zijn. En in wat voor kamers beland je nou echt in een andere wereld? Juist, escape rooms. Samen met experts hebben we die opgezet en zo een expo gevoel gecreëerd. 

De interviews en portretten

Ten eerste willen we de meiden ontzettend bedanken voor hun deelname aan dit mooie project. Het was heel bijzonder om even een kijkje te mogen nemen in hun wereld. We zijn erg trots op het resultaat. Hieronder volgen de portretten met daarbij een link naar het volledige interview.

Jenna (18) vertelt over haar eetstoornis. Lees hier haar verhaal.

“In de kliniek wordt alleen op eten gelet, dat was voor mij meteen al een mislukking. Dit is niet mijn probleem. Een behandelaar ziet het label eetstoornis en denkt dat op een gezond gewicht komen de enige genezing is. Het gaat om de reden waarom ik dit doe en dat is niet eten.”

Shaina (18) vertelt over haar eetstoornis. Lees hier haar verhaal.

“Op school vertelt een vriendin aan mijn mentor dat ik aan zelfbeschadiging doe. Mijn mentor belt meteen mijn moeder en stiefvader voor een gesprek. Ik ben zo bang, want ze weten hier niks van. Mijn moeder begrijpt er helemaal niks van, maar ik kan het haar zelf ook niet uitleggen.


Romy (21) vertelt over haar eetstoornis. Lees hier haar verhaal.

“Ik val steeds meer af en merk dat het een wedstrijd met mezelf aan het worden is. Steeds een beetje harder mijn best doen. Het gaat nu niet heel goed en ik snap niet waarom. Mijn moeder neemt me mee naar de huisarts en hier denken ze dat het misschien een hersenvliesontsteking is. Een eetstoornis is nog niet aan de orde.”


Kenza (22) vertelt over haar depressie. Lees hier haar verhaal.

“Als ik moet uitleggen hoe een depressie voelt, zou ik het ‘doodgaan door te ademen’ noemen. Daarmee bedoel ik dat ademen, oftewel leven, zo intens zwaar is dat het iedere dag voelt alsof je doodgaat. Juist leven is het aller moeilijkste deel. Alles is donker en je voelt je verlamd.”


Fenna (21) vertelt over haar eetstoornis. Lees hier haar verhaal.

“Elk jaar gaan mijn vriendinnen en ik op een kleine vakantie. Ik wil dit keer nogmaals graag mee, maar het gaat zodanig slecht met mij dat ze de situatie toch niet vertrouwen en de verantwoordelijkheid niet op zich willen dragen. Ik vind dit heel erg, maar het doet me wel beseffen dat mijn eetstoornis echt zichtbaar is en dat het slecht met me gaat.”

Melanie
Melanie (20) vertelt over haar angststoornis. Lees hier haar verhaal.

“Soms als ik ’s nachts na een lange dag in mijn bed lig kan ik pas verwerken wat er allemaal is gebeurd op die dag. Mijn lichaam komt dan tot rust en dan ineens komt de klap van paniek over me heen. Ik krijg onder andere immense pijn op mijn borst en ik raak compleet in paniek.”

Expositie

We hebben een ontvangstruimte gecreëerd waar we de mensen aan de hand van een video uitleg krijgen over Bovenkamer. Deze video wordt geprojecteerd aan een kant van de kamer. Aan de andere kant hangen alle portretten met de interviews zodat je die eerst kunt lezen voordat je de kamers betreedt.

Thema: Mentale gezondheid
Resultaat: 6 indringende interviews en een expositie met 'experience rooms'
Fase: afgerond