Heb jij ook een goed idee?

18 ON SCREEN

18 worden, een mijlpaal die we, als het goed is, allemaal passeren. Je mag zonder toezicht autorijden, legaal drinken, bent verantwoordelijk voor jouw eigen daden en er komen ineens een hele hoop regels en belangrijke zaken op je bordje te liggen. Zodra je 18 wordt komen er allerlei rechten en plichten bij en dien je in deze hoop van informatie jouw weg te vinden. Het internet staat vol met checklisten, informatie en belangrijke onderwerpen die je vanaf je achttiende in werking moet gaan zetten. Zou het niet handig zijn als al deze praktische informatie te vinden is in een laagdrempelige app? Een app waarin jij, de bijna volwassene, precies kunt vinden wat belangrijk is omtrent jouw leeftijd. Daarvoor bedachten wij: 18 on screen!

De gebruiker
We bedachten deze app speciaal voor alle jongeren die in de overgangsfase van minderjarig naar meerderjarig zitten of die net 18 geworden zijn. We hebben het dus over de doelgroep tussen de 16 en 18 jaar. Je zit op school, werkt en staat aan het begin van een geweldig volwassen leven. Juist die zaakjes die je nog even op het laatste moment moet regelen, vind je in de app. 

De app
18 on screen is een overzichtelijke informatieve app. In deze app vind jij alle praktische informatie die nodig is bij het volwassen worden. Je swipet makkelijk door de to do’s van het 18 worden heen en scant hiermee welke zaken je nog niet op orde hebt.

Wanneer je een onderwerp vindt waar je nog niks over weet, klik je gemakkelijk door naar de vervolgpagina. Op deze pagina vind je meer informatie over dit onderwerp en aanvullende animaties, illustraties en infographics. Dit om op een zo laagdrempelige en makkelijke manier goed voorbereid 18 te worden. Onder andere onderwerpen als belastingen, verzekeringen, genotmiddelen, studie, zorg en meer worden op overzichtelijke wijze gecategoriseerd en geordend. Zo kan je gemakkelijk alle informatie vinden en regelen.

Downloaden
Momenteel zitten we midden in de ontwikkelingsfase van de app en maken we met een jong en technisch team een prototype app. Dit om aan geïnteresseerde partijen te kunnen laten zien wat er in de maak is en deze app eventueel later verder te ontwikkelen. 

Het is de bedoeling dat de app daadwerkelijk te downloaden is en verder ontwikkeld wordt voor alle telefoontypes.  Zo kunnen jullie op een makkelijke manier informatie vinden over het volwassen worden. 

Doel
18 worden is best wel een ding en alle praktische zaken daaromheen zijn hartstikke belangrijk. Zo heb je een DigiD nodig, wil je graag een studiefinanciering ontvangen en heb je best wel wat rechten en plichten. Uit eigen ervaring weten wij dat best wel wat zaken onduidelijk zijn of niet makkelijk op een rijtje te vinden zijn. En dat vinden wij niet handig! Jongeren doen tegenwoordig alles vanaf een telefoon en daarom biedt een app als deze mogelijkheden. In de brei van informatie proberen wij met deze app een duidelijk verhaal te schetsen waar iedere 18-jarige wat aan heeft. Met deze app maken we het de 18-jarige net even iets makkelijker, want 18 worden is al lastig zat!

Thema: Ben je 18+?
Resultaat: app die je helpt bij 18 worden
Fase: afgerond (prototype)